Free counter and web stats

Wednesday, October 28, 2009

Am I deserve to be forgiven?

Have you ever cheat in an exam? If yes, do you still remember the feelings when the teacher/observer walked near you, then you were afraid if they’ll see the notes that you hid inside your uniform or under your desk? Yeah, that’s exactly the feeling I have now…


Recently, I did something that I shouldn’t have done. To help someone, I took an action that definitely will harm someone else. With no intention, truly. It's complicated to explain here...but all I know that I feel really terrible. The secret and the guilty conscience that I keep inside obviously don’t make me feel calm. The nervousness, the worriness, the fear seems crawling all over my body. 


I pray to God that everything will turn out as planned. Hopefully, this compunction will be disappeared as soon as possible.
Oh God, will I be forgiven for what I’ve done? ...

Monday, October 26, 2009

Qada’ dan Qadar

Have you ever asked why sometimes things never happen according to plan? Even we have prepared and arrange all the substance properly, why is it not turn out as we wish? Is it because we are not good enough to deserve it? Or something better is meant for us? How strong we should be to accept all the consequences?

Ya, I understand that we cannot have all the things that we wish. Sometimes, we chase something with great effort but have to end up with frustration. Sometimes, we have to lose something to gain another thing. And the most pathetic case is, we didn’t get the thing that we hunt but we lost something that we already have. Bak kata pepatah, “Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran”. Sooo sad!

Reflects from these ironic situations, as normal human being we can’t deny to feel upset, irritated and depressed. But the only thing that can make a world of difference is the way we react. 90% of all the things that comes in our life are totally determined by us. Agree? We make choices everyday - we choose to be good or bad. As karma, what comes around goes around. But still, we don’t have any control on the 10%… (Discover the 90/10 Principle)

But there are also some points that I learnt from a friend - that I might have forgotten sometimes. Nasihatnya, sebagai seorang Muslim kita patut percaya dengan ketentuan Allah.

Allah telah menetapkan segala sesuatu. Api Allah tetapkan terasa panas, Air Allah tetapkan terasa sejuk..tapi Allah berkuasa menjadikan Api itu sejuk seperti dalam kisah Nabi Ibrahim.. Allah beri kita akal, maka gunakanlah akal itu. Tapi akal mesti dipimpin oleh Al-Quran dan As-sunnah. Kerana akal boleh sesat jika tidak dipimpin. Allah memberi kita keistimewaan kerana kita dapat membuat pilihan antara untuk melakukan taat atau melakukan kemaksiatan. Atas pilihan kita, kita akan dipertanggungjawabkan. Jangan sesekali kita melakukan maksiat dan kemudian mengatakan itu adalah takdir. Kita mesti berusaha tapi serahlah kepada Allah akan hasil dan balasannya. Kita berharaplah kepada Allah. Takutlah kepada Allah. Berdoalah kepada Allah, kerana Allah la yg berkuasa menentukan segala galanya. Sesungguhnya Allah lebih Mengetahui. - ARoL

I agree. Islam is complete. We have al-Quran and Sunnah as a guidance. And Allah has given us the most magical powerful brain to use wisely. Hence, the choice is always in our hands.

**Edited from http://cleoputri.blog.friendster.com/2007/07/qada-dan-qadar/
This topic is re-posted as a reminder for myself...

Mak kucing yang bodoh

Oh shit!!!

Masa tengah lepak pepagi, terkejut aku tetiba mak tanya “Apa bende yang hitam2 ni?”. Pastu aku tengok lantai kat ruang tamu kotor semacam. Cam bekas kaki cencorot mencakar pon ade. Skali kitorang nampak ade 2-3 bende hitam tengah mengembek-ngembek (mcm kambeng plak ek) berpeleseran kat atas lantai. Ya Allah!!! Bulu roma aku trus naik dan secara otometik aku pon melompat cam kene sawan. Eyakk!! Aku amat menyampah dan sangat geli geleman terhadap golongan ini! Kalo tengok lelama maunya aku tak makan nasi sebulan. Maka dengan ini, sah la anak kucing yang kat atas bumbung ni sudah arwah jadinya…

Baru je 3 ari lepas mak kucing tu bawak turun 2 ekor anak dia dan letak kat belakang dapur. Setelah dengan jayanya dia melahirkan anak-anaknya itu kat atas bumbung depan rumah lebih kurang 2 minggu lepas. Dan sepanjang masa tu, kitorang tahan telinga je dengar bunyik meow meow di pagi petang siang malam. Nak halau pon tak bole sebab dorang menyorok kat atas siling. Lagipon sape plak nak panjat bumbung kan. Kalo kecik2 dulu bole la buat aksi stunt panjat memanjat ni. So nak tak nak, biarkan jelaa.

Bila mak kucing bawak turun aritu, bole plak dia tinggalkan sekor kat blakang uma. Yang lg sekor tak tau dia bwk gi mana. Lama dia tinggalkan sampai sian si itam tu jatuh longkang sambil terus memekak meow meow. Ni da mcm kes buang bayi. Mak aku (bukan mak kucing) tolong keluarkan si itam kuar longkang dan aku pon dengan penuh rasa simpati letakkan dia dalam kotak. Lepas siap mandikan skali. Mak aku tolong cari mak dia tapi smpai petang pon bayang mak dia tak nmpak. Mesti la si itam ni lapar nak menyusu ye tak. Aku pon siap bancuh susu pakai susu pekat F&N (mane ade susu lain) dan suapkan lagi pakai picagari tapi dia plak eksen tanak minum.

Sebabkan tanak si itam ni mati kelaparan, akhirnya kitorang bagi si itam kat mak kucing lain yang nenennya masih melayut kerana masih mengandungi susu setelah beranak lebih sebulan lalu. (oh ayat!) Nasib baik mak kucing yang sekor ni lembut hati dan tolong bawak si itam gi stor jiran sebelah untuk dibagi nenen.  Terharu aku. Kucing pon tau makna kasih sayang…

Tup tup malam tu kitorang dengar lagi bunyik kucing atas siling. Nampaknya mak si itam bawak lagi anak-anak dia dok dalam tu. Aku yakin si itam pon dia da amek sbb masa petang aku tengok dlm stor si itam da takde. Aku tak tau apa masalah mak dia ni. Kenapa perlu dok dlm tu? Malah kebangangannya yang tahap melampau ini bole membuatkan anak-anak dia mati kepanasan dan kelemasan. Dan aku suspek dia selalu tinggalkan anak dia. So bole jadi jugak mati kelaparan.

Akhirnya betul jugak. Sedih aku terkenangkan si itam…yang masih kecil, bulat dan comel. Kesian dia dapat seorang mak yang kejam dan bodoh sebegitu.

Bau busuk semakin menular ke rongga hidung…dan aku pulak sekejap2 kena pegi tengok kat atas lantai kot-kot ade lagi yang jatuh. Memang ada! Semakin banyak!! Dan walaupon rasa geli geleman yang amat dahsyat, nak tak nak aku terpaksa gak gi sapu ke longkang. Terasa seperti bende lembik itu merayap-rayap di kepala, di kaki, di tangan dan setiap anggota badan. Bila aku kene gi sapu, rasa nak nanges pon ada!

Damn! Damn! Damn!!!

**Cuba type ‘Maggots’ kat Google images, then tengok ada banyak gamba yang menaikkan bulu roma, menyentap ulu hati dan meloyakan tekak. Eeeeee!!!

Saturday, October 24, 2009

I love to be ALONE.

Mak wasn’t around since yesterday. Went to our relative house in Subang. Ada kenduri. She'll be back on tomorrow. So I’m home alone…for 2 and a half days.

When I told Mak that I’m not going to follow her, she’s quite upset. Because when she asked me earlier, I said “Yea OK will go”. But I did that just to pleased her. The truth is, I never had a feeling to go. I intentionally don’t want to go. Eventho she urge me so hard, I still stick to my decision. And I just keep silence when she started to nag. It’s better than a quarrel. I knew she would be discontented for having me left home. (I’m such an 8 years old girl!) But I understand of her being so paranoid…

I’m so sorry…but I really don’t want to go. I just can’t having lot of people around me. I don’t want to answer What? Why? How? and so other questions. I don’t even have a mood to start a conversation with people. I think I already have a sickness or phobia or so called “Social anxiety disorder” which I had started to live with it. I prefer to be alone. I always hope to live by myself…or at least with some people that I want to be with.

Sometimes, we need to have a space just for our own. We need a time to be with ourself. Emotionally feel to be alone. To think of something. To feel of something. And this usually happen when we are in sadness. Yes I am.

But this is really not me. I still remember the feeling I had when I used to stay alone. I hate it and made me going nuts for feeling extremely bored. I just can’t sit still, doing nothing and be lonely. I definitely will go out, meet some friends or at least be surrounded with the crowd out there. But now I‘m totally poles apart…I think I’ve become someone else. I prefer to be alone rather than be in community.

Would I continue living like this? That a BIG question mark.

But at least I’m not scared of staying alone at home. I still can sleep very well at night. Tak macam Mak, she can’t be alone. Especially at night. That’s make her staying at my relatives house nearby when I’m not around…she’s funny.

So if I were destined to be alone for the rest of my life, I guess I can cope with it…alone till the later part of my existence…
.
.
.
.
.
Is that what I really want? **Creepy...

Friday, October 16, 2009

Hunt sampai tak tahan... - Samsung

Slalunye lepas subuh aku akan tido balik. Susah sangat nak lepaskan bantal peluk dan tedi tercinta. Tapi arini lain sket. Once in blue moon je berlaku. (Tapi sepanjang hidup aku tak penah nampak bulan biru.)

Bangkit awal pon bukannye buat pape yg spesel. Seperti biasa trus je ON laptop. Sbb bila bgun pagi ni, aku trus teringat pasal Hunt & Win contest kat SAMSUNG website . Tengah addicted kot hunt puzzles ni...juga dgn harapan agar dapat la henpon FREE. Memang menggunung harapan itu. Sekurang2 nya lagi banyak pekdah dari main game, merepek kat forum hatta window-blogging skalipon.

Aku mintak2 tak ramai la yang rajin (rajin?) mcm aku dok klik sana sini carik puzzle ni. Lagipon ramai ke org ada masa melimpah ruah cam aku? Tapi mungkin ada jugak. Mungkin ada yg amek cuti or curik tulang smata2 nak focus buat bende ni? Ah banyak lak pikir. Ada rezeki tu ada la. Yang penting aku kene usaha keras (cewah!) sbb ni pon da nak tarikh tutup baru nk join...



Sampai semut2 da montot dok ngadap menatang kaler pink ni sepanjang hari!

Thursday, October 15, 2009

Aku penganggur...huhu

Sbenanye dah berbulan2 aku tak buat pape. Tak buat pape maksudnya duk uma sepanjang hari kecuali membuat aktiviti tido makan dan makan tido dan juga aktiviti2 yang sewaktu dengannya. Tiadalah jua aktiviti2 yang mendatangkan hasil berupa wang ringgit.

Jadi, secara hormatnya aku dipanggil penganggur. Walaupun panggilan itu hormat, tapi jgn panggil aku camtu sebab aku tak suke. Adakah kerana aku sukar untuk menerima hakikat bahawa itu adalah kenyataan? Sukati aku la.

Baru-baru ni aku gi satu bank sbb nak bukak akaun. (Tak payah la bagitau bank apa kan...Promote pon bukan dapat duit.) Prosedur biasa-- isi borang la. Bila syok dok isi, ada pulak column Occupation. Aku pikir2 nak letak apa ni eh..takkan nak tulis unemployed. Wat malu nih...so disebabkan nak jaga air muka, jaga standard, kontrol cun dan sebagainya, aku pon dgn slumbernye letak je post yang aku pegang dlm 2 tahun lepas...siap dgn nama employer skali. Takpe la kot, sbb dorang tak tanya pape pon. Dengan jayanya aku tak kantoi. Agaknya kalo aku letak Manager pon takpe.

Cam syiokk je dok uma lepak2 kan? Aku pon rasa camtu. Kadang2 aku rasa macam waktu cuti sekolah dulu. Time tu ari2 macam ni la. Kadang2 gi kuar jalan2. Kadang2 gi uma kawan sembang2. Pastu gi surau ada kenduri la gi mengaji la. Sungguh aman. Cuma bezanya skang aku bukan budak2 lagi...

Aku tau aku tak bole trus camni. Jiran2 yang slalu nampak aku pon da naik pelik kot apasal aku cuti lama sgt? Skang ni famili pon da start tanya lepas ni nak buat apa? Apa plan? Nak keje kat mane? Nak bukak bisnes ke? Hah bisnes? Stakat jual apam balik bole laa.
Aku rasa mak pon da boring tengok aku kat uma ni asek dok mengadap laptop je. Buang karan. Kalo tak dok uma, aku keluar...itupon takde hasil jugak.

So aku kena la cepat2 buat sesuatu yang bole membantu menjana ekonomi negara. Dan bole membantu orang lain untuk berhenti risaukan aku...

Sementara itu, kutujukan lagu Aku Penganggur dari Sudirman buat diriku sendiri. Layannn...

Jangan ku dipandang hina
Hanya kerna aku penganggur
Jangan pula ku dilupa
Hanya kerna aku penganggur

Aku hanya insan biasa
Ingin juga hidup bahgia
Ohoo... nasibku
Aku penganggur
Ohoo... nasibku
Aku penganggur
...........

Monday, October 5, 2009

5hb Oktober

Ok. Had enough talk about Blog and People.

Now, talk about me and my life.

********

Hari ni 5hb Oktober. Semalam dan esok membawa dua cerita yang berbeza.

Semalam merupakan tarikh kematian arwah kakakku. Sudah 6 tahun arwah pergi meninggalkan kami. Kehilangan yang amat sukar untuk diterima, malah sehingga ke hari ini ingatan terhadap arwah tidak pernah pudar. Namun sebagai umat-Nya, kami redha dan memohon agar arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan didalam golongan orang-orang yang berbahagia.

Dan esok pula adalah tarikh lahir kakakku yang pertama. Dia juga secara tidak rasminya telah meninggalkan kami, cuma tak pasti sampai bila. Adakah sementara atau selamanya? Mungkin diketika ini dia merasakan itulah jalan terbaik untuk dia membina kehidupan yang lebih sempurna bersama keluarganya. Jauh dari pengetahuan emak dan jauh dari gangguan kami adik beradik. Walaupun terasa ralat, kami tetap juga mengharapkan agar dia berbahagia.

Hari ini.
Seawal pagi aku memulakan hari dengan membawa emak melawat pusara arwah kakak. Sayu hati kulihat emak yang masih tersedu ketika membaca Yaasin. Kadangkala terdetik didalam hati alangkah elok kiranya aku dapat menggantikan tempat kakak. Bukan cemburu, tapi sekurang-kurangnya aku tak perlu lagi memikirkan hal duniawi yang penuh onak duri.

Al-Fatihah...

Saturday, October 3, 2009

Dia, Mereka dan Blog

Lagi cerita pasal blog.

Macam2 cerita yg org kongsi dalam blog. Pasal keluarga, kerja, cinta, kawan2, macam2 pasal lagi. Aku slalunya baca blog org yg aku kenal je. Kadang2 ada juga baca blog selebriti.

Persoalannya-- adakah apa yg ditulis dalam blog itu perkara yg benar? Adakah semua org menulis dengan tulus? Sebelum ni, aku sikit pon tak pernah terfikir psl soalan ni. Selalunya aku percaya je apa yang mereka tulis. Sebab aku percaya yg selalunya dikongsi memang pengalaman mereka sendiri. Aku percaya apa yg ditulis adalah apa yg mereka benar2 rasa, apa yg mereka benar2 alami. Aku asek percaya.

Jadi apa yg membuatkan soalan begini muncul dibenak aku secara tidak semena-mena? (ceh ayat skema).
Sebabnya...aku ada baca satu blog org yg aku kenal. Memang kenal sgt. Senang cerita, ada talian persaudaraan.
Selama aku baca blog dia, memang dia slalu cerita pasal hal famili. Pasal famili dia jugak. Citer pasal aku pon ada. Yang kadang2 bende mengaibkan pon dia cerita. Walaupon aku rasa agak tak puas ati, tapi aku biarkan je. Sbb aku fikir org2 yg baca tu pon bukannya kenal dia, aku, hatta famili kitorg skalipon. So aku tak amek pot.

Tapi skarang aku nak amek pot sket.
Bila dia slalu crita kisah yg sedeh2, aku kesian jugak. Aku tau hidop dia tak seindah biasa. Tak macam lagu Siti Nurhaliza tu. Tapi kan sume orang ada masalah. Aku pon sama. Itu dah lumrah manusia. Masalah dia pon sebenarnya masih lagi tidak mencapai tahap menggugat keamanan negara.

Tapi bukan itu yang aku nak amek pot sbenanya. Memandangkan aku tak layak nak bgi nasihat atau motivasi utk dia, so biarlah dia sendiri menanganinya. Mungkin dgn berkongsi dlm blog, sedikit sebanyak kurang sket beban yg dia rasa. Aku faham tu.

Cuma yg aku tak setuju, makin lama makin dia buat orang rasa hidop dia makin kesian. Tapi mungkin dia mmg nak mintak camtu. So biarla kan. Tapi yg aku nak bangkang sekeras2 nya, dia buat org fikir diri dia selalu dianiaya. Dah tu seolah2 famili dia plak yang aniaya diri dia. Ini yg aku gerammmm je! Ikutkan hati, nak je aku anta komen kat situ, dan bgtau sume org apa sbenanya yg berlaku.

Ish sabar jelaa...

Tapi aku tetap rasa geram! Aku rasa dia sungguh hipokrit! Hipokrit!!! Buat org rasa simpati macam diri sendiri tak bersalah sedikit pon. Padahal....aih sabar je lagi.

Jgn la asek mencari kesalahan org lain...tapi kalo dia memang tak nampak kesalahan diri sendri, itu yg paling sedey. Kesian...

Ini da dikira mengumpat...ah tapi aku tetap gak tak puas ati.

Tak puas ati sebab aku tau apa yg dia kata tu bukan perkara sebenar yang berlaku. Melibatkan famili plak tu. Kalo aku tak kenal dia dan tak tau kisah yg sebenar, ada aku kesah? Sama macam aku baca kisah2 org yg aku tak kenal. Kalo dorg buat2 cerita pon, aku tak tau, aku tak kesah dan aku takkan ada rasa tak puas ati camni.

Aku cuma harap...baik atau buruk sesuatu perkara tu, biarlah bercerita dgn jujur. Jujur, Amanah, Tabligh, Fatonah. Bukan dgn niat utk memburukkan org lain ataupon menagih simpati tak tentu hala. Mungkin niat asal hanya untuk meluahkan rasa hati, tapi fikirla jugak perasaan dan sensitiviti org lain ya.

*Pesanan khidmat masyarakat untuk aku, dia dan mereka2 yg suka berblogging.

Dengan tulus ikhlas, Maaf Zahir Batin.

Friday, October 2, 2009

Kita dan Blog

Aku masih lagi nak bercakap tentang bab tulis-menulis. Topik penulisan. Tatabahasa. Kaedah membina ayat. Kata tunggal. Kata berimbuhan. Ayat pasif. Ayat aktif. - Eh bukan yg kompleks macam ni..

Walaupon orang kata org Malaysia malas membaca, tidak menjadikan “Tabiat membaca amalan mulia”. Tapi setiap hari kita mesti ada membaca. Baca suratkhabar, baca translation masa tengok tv, baca signboard..- kira bole la tu.

Cuma kita sume mungkin kurang membaca bahan2 ilmiah. Sama la aku. Kalo buku2 motivasi, kadang2 amek berbulan baru abes. Tapi kalo novel atau buku2 cerita, skejap je da abes. Aku kalo baca mastika, dlm 2 jam je da bole abes baca suma page. Tapi itu kira bagus gak kan, sbb mastika tu ada ilmiah jugak.

Camane kita nak tarik minat org utk membaca?
Sume org akan baca topik yg dorg suka. Perkara yg dorg nak tau mesti dorg akan baca. Susunan ayat, penggunaan perkataan - inipon penting utk tarik minat org membaca. Cuma bgi aku yg bukan professional writer, mungkin hal ni tak perlu aku pikirkan sangat. Takkanku biarkan ia menggangu-gugat keamanan otakku. Aku hanya menulis ikut kata hati.

Cerita pasal blog.

Dah banyak blog yg aku baca. Ada yg best, ada yg biasa2 je. Pembaca macam kita pon tentu tau mengkategorikan stiap blog yg dibaca. Kalo yg best bagi aku- penulis yg bercerita dgn slumber. Guna ayat2 simple, slanga pasar, perkataan2 yg biasa kita gunakan seharian. Kelakar, marah, benci, suka – sumanya dismpaikan dgn straight forward. Kadang2 bila baca, terasa mcm tgh dgr sendri dorg bercerita. Itu yg best.

Ada blog yg guna ayat berbunga2 mcm tulis novel.
Contohnya:

Waktu kini sudah pon hampir kesepertiga malam. Aku masih belum mampu melelapkan mataku. Tubuh kurasakan begitu dingin, sedingin angin diluar yang bertiup sepoi-sepoi bahasa.

Ayat sepoi2 bahasa ni takleh tinggal ek...hehe.

Selalunye kalo blog yg ayat camni, ada unsur2 syahdu sket. Tapi kadang2 aku suka gak baca cerita2 yg camni...ikut mood la. Sekali skala dgr kisah duka org lain.

Aku penah gak terfikir nak guna ayat2 camni bila tulis blog. Tapi aku sedar hakikatnya aku mmg tak cukup berbunga. So ayat2 yg aku bina tu akhirnya akan berbunyik hampeh sahaja.
Papepon aku slowly nk tuka style jadi lebih skema sket. Haha!

Tak kesahla macamana cara sekalipon tulis blog, asalkan kita puas hati. Asalkan hati kita hepi.

Blog dan Aku

Aku memang suka tulis blog. Walaupon aku tau aku bukan penulis yang baik. Tapi da lebih setahun aku tak menulis. Blog yang lama pon da bersarang semut, bersesawang lelabah. Tikus mondok pon ada.

Jadi biarlah blog itu terus mengait sesawangnya. Aku nak bukak buku baru. Lagipon banyak topic kat blog tu dah tak releven dgn diri aku skarang. Dan lagi masalahnya, banyak sgt spam comment kat blog tu..menyampah btol!

Blogspot ni sebenarnya da lama aku create, cuma blom penah buat official post lagi. Kalo dulu teragak-agak nak pindah blog, tapi skarang aku rasa adalah masa yg paling sesuai. “Lupakan yang lama dan bina yang baru”. Sama macam diri aku.

Kalo diselak sejarah aku dan blog, ianya bermula pada tahun 2005. Masa tu aku keje kat Melaka dan time tu mmg tgh addicted dgn friendster. Sampaikan time keje pon bole curik2 surfing. Disitulah aku kenal blog dan mula menulis sket2. Aku bukannya jenis orang yang tulis diari, so kalo bab bercerita secara lisan ni mmg agak hancur. Tapi tu time mula2 je. Dan sbenanye tulis blog ngan diari memang lain.

Diari, sumenye citer pasal personal. Rahsia diri luar dalam idop mati sumenye ditulis kat dlm tu. Aku takut nak tulis diari, takut kantoi kalo org baca. Dan aku tanak bila aku meninggal nnti, ada org yg jumpa diari tu. Mesti dorg akan baca. Aku konfem mesti punya. So amat2 la bahyee...

Sama la cam perangai aku. Pengalaman sendri - aku penah baca diari house-mate dulu. Dia pon satu, mcm sengaja je letak sepah2. Dan yg bestnye bukan aku sorg baca, house-mate yg lain pon baca gak. Kitorg baca ramai2. So abes sume bende yg tak baik dia buat kitorg tau..terlopong sume. (Ish tak baik baca diari org!)

Aku pon ada baca diari arwah ayah. Kalo org macam ayah, mungkin tak kesah sbb dlm diari arwah takde tulis apa2 yg kontroversi (eceh, mcm artis). Cuma ttg aktiviti harian biasa je. Yg kagumnya aku, arwah tulis dlm english. Kdg2 nak try gak tulis diari ni. Tulis english cam ayah. Tp seperti biasa kesudahannya, diari2 tu akan terperuk dlm almari. Sebab tu aku rasa, diari adalah untuk org2 yg sgt rajin saja. (Yg mmg tulis stiap ari jela yg rajin ok. Kalo yg beli diari, tp dlm stahun cuma tulis 2-3 muka surat tu takyah la ngaku rajin plak.) Sama macam aku. Memang malas.

Tapi kalo blog, kita bole tulis psl banyak bende. Bukan stakat personal je. Sbb tujuan blog ni sememangnya utk share ngan orang lain. Ttg perasaan kita, pandangan atau pendapat ttg sesuatu topik, isu semasa, kongsi2 info berguna, cerita ttg pengalaman, nak lepas geram pon bole. Tulis la apa saja asalkan tak kesah kalo org lain baca.

Aku suka tulis blog. Aku tak suka tulis diari.
Related Posts with Thumbnails