Friday, April 10, 2020

#stayhome


Wherever in the world you are, I know you’re aware about what’s happening now and most probably you are also in a lockdown like us here in Malaysia. Eventho it’s called Movement Control Order, but it feels like a lockdown already because we’re no longer want to go out. It’s like a scary world we’re living in, the virus are flying everywhere. However, thank Allah that situation is still in control and everyone is calm at home.

Bila duduk rumah dan selalu tengok news pasal Covid, korang ada rasa senang nak nangis tak? I don’t know but I do. Ada masa rindu dan teringat masa-masa dulu dengan famili. Pastu senang je nak mengalir air mata bila tengok orang share gambar-gambar frontliners yang kepenatan, gambar-gambar mereka yang terpaksa bekerja dengan pakai PPE yang panas dan bila baca luahan hati mereka yang positif Covid, dan yang paling teruk bila baca cerita mereka yang kehilangan ahli keluarga. Ya Allah je tahu perasaan sedih tu.

Dan situasi skarang, buat ramai orang tertekan sampaikan macam-macam perangai buruk yang terkeluar. Contoh yang meludah kat button escalator tu. Pfft! I thot orang kat China je yang ada prangai tu, rupanya kat Malaysia ni pon ada. Pastu yang degil namapuih tanak duduk umah, maki hamun polis lagi. Pastu golongan T20 yang dengki bila B40 dapat bantuan. Rupanya kita bukan je kena sama-sama fight Covid tapi jugak stupidity ni.

Tapi kan, sbenanya kita masih boleh tengok ramai lagi orang yang baik kat Malaysia ni. There are many act of kindness, even a small one buat aku nak nangis jugak. Macam aritu tengok news, ada peniaga sayur yang sanggup drive lebih 3 jam untuk derma ke penduduk di pedalaman. Pastu ada tukang kasut offer repair free to all frontliners. Banduan di penjara dan some tailors jahit PPE untuk dibagi free. Big companies also take part to contribute to society. For example, Telcos give free 1GB everyday. Astro free all channels until 14th April. This may look a little but it’s a very much appreciated.

Dan tak sangka government kita banyak duit rupanya. Dengan bantuan prihatin stimulus pakej kepada golongan B40, M40 dan juga untuk SME, itu agak mengagumkan. Gelandangan juga dijaga baik, di beri tempat dan diberi makan secukupnya. Students IPT yang terkandas kat asrama juga diberi makan free. Tempat-tempat kuarantin pon bukan calang-calang. If we want to compare with a few other countries, actually we’re far better.

Tu belum cerita pasal our frontliners and healthcare. Baru sekarang ramai yang bukak mata dan tau betapa bagusnya sistem kesihatan kita. Dan betapa dedikasinya setiap doktor, nurse dan semua yang sama-sama jaga pesakit kat hospital tu. To add more, if you don’t know, Malaysia ranks number 1 in Healthcare last year. 
I’m a proud Malaysian.
Tapi apa yang kita kat uma yang rasa macam takde apa-apa contribution ni bole offer to society? Well, if we have extra money, we can donate to some organization or fund to our frontliners. There are many NGOs that need our help. Bole google untuk tengok charity mana yang berkaitan dan pastikan bukan yang menipu ye.
Lagi satu, bila kita tau ada jiran atau orang terdekat yang cari makan dengan jual food online, sekali-skala tu order la dari dorang. Dan kalau keluar dan nampak orang meniaga tepi jalan jual goreng pisang ke, singgah la beli. You don’t how much it makes a difference to them.
And most importantly, the best contribution we can give back to society is JUST STAY AT HOME. We all can work together to break the chain of this pandemic. We all can be a hero.
So please stay safe and stay home, everyone!

0 love notes by lovable lovers:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails