Free counter and web stats

Friday, December 31, 2010

Am I secretly sad?

When was the last time you were laughing out loud?
When was the last time you cried?

If you can’t answer the first question and the second has just happened few days or hours ago, you need to seek a professional advice.

Note:
You don’t have to be ashamed, scared or miserable for having this syndrome.
In fact, feeling gloomy, heart-wrenching sadness or chronic emotional flatness is no longer rare in 'depression'.

New year resolution, I don't want any stress, pressure and depression. I will enjoy life to the fullest and I wanna be happy as much as I could :)

Friday, December 24, 2010

Tolak jodoh?

Ada orang pernah berkata, "ko ni asek mereject orang je, tu pasal la jodoh lambat".
Ada juga yang pernah bermadah, "bila kita asek tolak jodoh, lama-lama jodoh tu da makin jauh dengan diri kita".
Ada pulak yang berfalsampah, "agaknye salah satu orang yang ko penah reject tu sebenarnye adalah jodoh ko, so maksudnye skang ni ko da terlepas jodoh".
Jadi, kalo betul la teori ni, maksudnye aku takkan kawen la eh? Hishhhh!! Mintak simpang malaikat empat plohpat!

Fikir punye fikir, buat ape aku nak fikir-fikir sangat ye tak?
Kalau ada jodoh tu, adalah. Kalau takde pon, redho jelah. Semua tu kan ketentuan Tuhan. Wat tudu...huhu.

Lagipon, buat apa kita nak terima seseorang tu kalau awal-awal kita da rasa tak bole nak suka? Tak bole ngam, tak bole feel. Atau bak kata omputeh, no chemistry. Kan tak elok kalo terima tanpa rela, tak ikhlas atau kesian punya pasal, ye tak?

Ingat-ingat balik, banyak btol alasan yang aku bagi. Tapi sume alasan ni aku simpan sendiri jela. Ofkos! Takkan nak bgtau direct kat muka dorg. Tak baik wor..

So aku bgtau kat sini jela. Antara alasan-alasan bodohnya ialah:

  1. Muka tak ensem. Biasala alasan ni.
  2. Dressing tak bole blah. Macam bangla jual karpet je.
  3. Blaja tak tinggi dari aku.
  4. Keje tak bape best.
  5. Dengar-dengar citer, mak dia mulut laser.
  6. Bulu kaki lebat sangat.
  7. Dia penah suka kat orang yang aku kenal.
  8. Kurus sangat cam papan.
  9. Cakap omputeh berterabur
Bodoh tak bodoh?

Sebenarnye, alasan yang bijak pon banyak...hmm takyah bagitau laa.

Tuesday, December 7, 2010

Aku Perempuan dan Motor

Sejak dari awal pagi tadi, hujan turun tak berenti. Nelayan-nelayan pasti tak dapat turun ke laut menangkap ikan. *cewah ayat cam nak buat novel*
Agaknya kalo pegi pasar, ade ikan kering je kot. Macam la pegi pasar.

Sebelum ni, aku tak kesah pon kalo pagi-pagi nak ujan ke nak panas ke nak salji ke. Tapi semenjak dua menjak ni, bila cuaca mendung je, aku da mula gusar. Susah laa sebab kalau hujan, makanya aku tak dapat gi keje naik skuter. Haa jangan tak tau skang ni aku da ade skuter tau. Akhirnya akhirnya akhirnya!!! Dapat gak beli motor...heh heh. Mungkin da tiba masa menggunakan sebaik-baiknye lesen B2 yang aku amek skali ngan lesen D bertahun-tahun dahulu.

Cakap pasal amek lesen, teringat plak pengalaman masa tu. 
Aku baru je abis blaja kat kolej. Di kalangan kawan-kawan, aku la kot antara yang terlambat bab amek lesen ni. Dorang lepas SPM, terus je berpusu-pusu gi amek. Tapi dorang amek lesen kete je. Ngeh ngeh. Aku jela sorang yang sebok2 nak amek lesen motor skali. Cam terer la tu. Ha jangan tak tawu, aku da blaja bwk motor masa form 3 lagi tau. 
*Ala kecoh, budak2 skang darjah 6 da tau bawak moto*.

Sebab konon da pandai bawak tu la aku teruja nak ade lesen moto jugak. Ingatkan nak amek lesen B full terus, tapi sedar la jugak tak sesuai je aku nk bawak motor Harley Davidson Jaguh tu. Tak berapa cukup ketinggian. Hehe.

Amek lesen motor tu pon senyap2 je, sebab mak sah-sah memang tak kasi bawak/naik/apetahlagi amek lesen motor. Tapi disebabkan kedegilan (well, seperti biasa) aku amek gak. Blaja bawak kete takde masalah, sebab kacangbaitu. Blaja bawak motor, agak sengal gak la. Rupenye tang tuka gear tu ada peraturannya. Slama aku bawak motor memang itu ikut sukahati je. Sib baik la sblom ni takde mana2 motor yg meletop.

Dan ujian 'Menunggang selama 8 saat (8 ke eh? aku da tak hengat) atas titi' tu pon aku rasa cukup mencabar. Tula cabaran yang paling menyampah dan tiap kali nak naik atas bonggol lurus yg dipanggil titi tu, mesti rasa suspen. 
Lebih suspen, di hari ujian...huahuahua. Sebab tu aku fail. Ngeh ngehh~


Tapi kegagalan itu membuatkan aku terpikir, ni mesti sebab aku tak bgtau mak. Buat sorok2, tu pasal tak berkat.
Bila sampai umah, terus mintak kesian, mintak ampun, mintak maap, mintak restu. (kalah drama mintak restu nak kawen.)
Dan bila ujian kali ke-2 nya........aku lulus!! Yeahaa~




Moral of the story: Jangan tipu mak bapak.

.......to be continued.

Sunday, November 7, 2010

Cikenchopstick!

At home.

Me: Mak, Najib da bole kluar hospital. Lama btol dia kena tahan wad ek.
Mak: Yela, kan dia kene cikencop.
Me: =.="

* * * * * * *

In the class.

Teacher: Please give few examples of Western food.
A fren: Me me! *sambil angkat tangan tinggi-tinggi.
Teacher: Yes, wat is it?
A fren: chopstick!!
Me: =.="

* * * * * * *

Friday, November 5, 2010

Carmello

Dia
Masih lagi tegap
Walau usia menginjak senja
Masih lagi gagah
Dan angkuh
Membuat ramai yang gentar padanya

Setiap kali dia melintas
Pasti yang lain terdiam kelu
Pantas lari sembunyi

Setiap kali dia memandang
Yang lain tertunduk kaku
Tak berani bertentang

Walau banyak jenayah yang telah dilakukan
Dia masih lagi lepas bebas
Kerana tiada siapa yang berkuasa menghukumnya

Aku tahu
Aku perlu bertindak
Untuk pastikan kau merana
Kerana aku yakin
Kau yang bertanggungjawab atas kematian Nemo

Aku akan menuntut bela
Masanya pasti tiba, Carmello!

Bukan gambar sebenar.

Saturday, October 23, 2010

Yeay da dapat hadiah!!!

Balik je dari kenduri kawen tadi, aku rasa excited bila tengok ade parcel atas meja dengan nama 'cahaya cleoputri' tertera kat atasnya.

Wohooo! Hooray!!! Hadiah da sampai!!!!

Cepat btol cik Sueann postkan hadiah ni. Tak macam aku mase buat contest dulu. Hehe.

Beg kecik yang bole dijadikan beg mekap.
Bersama ngan 1 lagi beg kecik bole buat simpan duit syiling.
Sukeee~ Riben tu pon comeyy.

Earring bunga ros. Tomei lagi taww.
Ingatkan nak pose ngengade sambil pakai subang ni, tapi...malu ah.

Keychain yang sungguh menarik. I loikeee the rose.
Best gile dapat hadiah manyak!

Time kasih bebanyak kat cik Sueann sebab tergerak hati untuk pilih cleoputri sebagai pemenang. Sangat gembira dan bertuah rasanya diri ini. Weee~

Dan terima kasih juga sebab anjurkan contest yang simple camni. Len kali buat la lagi ye.

p/s: Kalo korang nak tau, ni la first time aku join contest giveaway. Jeles kan? Haha.

Kita: Dulu dan Kini

Ari ni ari Sabtu. *Semua orang tau la ngok.*

Kalo tak keje dan takde pape plan, sure macam biasa aku bangun tido pkol 12 tghari. Tapi arini TERpaksa plak pegi kawen. Eh, pegi kenduri kawen. Tapi yang bestnya, dapat jumpa se-dua orang kawan yang da lama tak jumpa.

So many words to say, so many things to share and so many stories to tell.

Yang kawen ni adalah kawan sama tempat kerja kat Melaka mase 4 tahun dulu. Kat situ la aku ada ramai kawan sekerja yang bukan hanya kawan setakat di tempat kerja. Kitorang akan selalu kuar sama-sama lepas keje walau hanye pegi minum, makan roti canai, jalan2 dan dok beborak kat kedai makan.

Itu la dizaman mak aku selalu membebel sebab aku asek balik lambat. Huhu.

Dan bila time perayaan, kitorg akan ramai2 pegi menziarah dari satu rumah ke satu rumah. Hari raya, chinese new year, deepavali, krismas, sumenye aku sambut. Seronok gi open house merata-rata.

Ni mase team annual dinner.

Dan setiap bulan, team kitorg mesti ade buat outing. Memang wajib. Dan aku adalah ketua komittee utk arrange pasal outing ni. Setiap kali pening pale pikir ape aktiviti nak buat untuk bulan tu. Main boling dah, main badminton dah, gi piknik dah, gi jogging sesame dah, gi makan2 dah, tgk wayang pon dah. Aktiviti2 macam ni la yg membuatkan kitorang jadi lebih rapat.

Ni mase outing kat Sagil.
Opps sori la letak gamba korang tanpa kebenaran. Hehe.

Bila teringat masa tu, aku memang rasa rindu sangat. Lebih 3 tahun aku keje kat situ, dan bermacam-macam pengalaman yang aku dapat. Kalo tak disebabkan ade rombakan di pihak atasan, mesti aku keje kat situ lagi.

Tahun 2006 membawa begitu banyak anjakan paradigma. Mula-mula sekali, supervisor aku yang sungguh caring, sporting, gila dan kelakar tu membuat pengumuman yang beliau dapat kerja di Singapore dan akan berhenti ujung bulan. Kalo korang penah tengok budak2 AF menangis bagai nak rak bila salah sorg peserta tersingkir, kitorang lebih dasat dari tu. Memang rasa betul-betul kehilangan. Nak keje pon takde mood.

Dan lepas tu, team lead lagi sorang plak nak resign. Pon nak pegi Singapore jugak. Dan seingat aku, lepas tu ramai jugak yang membawa haluan masing2. Macam aku pon, berhenti dan kembali ke bumi kelahiran sendiri, Kuala Lumpur. Walau tak berapa rela, aku akur dengan perjalanan hidup yang kadang2 membawa kita ke laluan yang tak pernah kita fikirkan.

Dalam masa kerja kat tempat baru tu, aku pon cuba-cuba jugak apply keje kat Singapore. Macam best je kalo keje kat sana. Gaji berkali ganda, tempat baru, orang-orang baru dan mesti banyak pengalaman baru yg aku bole timba. Cam best je hidup seorang perantau. Berkat kesungguhan, akhirnya Alhamdulillah aku dapat keje kat sana. Tapi....a'ah ade tapi. Mungkin sebab famili tak bagi restu, permohonan utk dapat visa kerja plak tak lulus. Tak tau ape sebab sebenarnya, tapi impian nak keje kat sana berkubur mcm tu je. Sedih.

Gambar tak clear sbb photo captured by camera phone.
Tak rajin nak scan. Ngee.
Dan hari ni.

Kawan aku berkahwin akhirnya. Dia masih keje kat situ tapi bakal pindah ke Cyberjaya sebab kene ikut husben dia. Memang kitorg still keep in touch walopun masing2 da kat tempat lain. Keep in touch by facebook, sms, tapi memang da lama gila tak jumpa. So hari ni sangat gembira sebab dapat bertemu kembali.

Sepatutnye jumpa lebih ramai, tapi ade yang datang lmbat sangat, dan ade plak yg tak dapat datang. Alo kawan, yg 2 orang keje kat singapore tu pon datang tau. Korang baru drive tak smpai sejam dari sana pon tak bole datang.

Nevermind la, kalo ade umur panjang, we'll meet again.

To Fauziah, congratulations and may u both live happily together ever after.

To Suki, life is full of challenges. But i hope whatever circumstances come across our way, we'll be stronger to face it and always remember, we are not alone.

To Zaidi, glad to see u again. I'm so happy~

Wednesday, October 6, 2010

Oh lelaki...tolonglah!!

Kes rogol bukannya sesuatu yang asing dalam negara kita. Terlalu banyak kes yang pernah menggemparkan negara dan yang sukar untuk kita lupakan. Masih ingat lagi kes tentang Suzaili dan Canny Ong? Begitu kejam mereka diperlakukan.
Yang sadisnya, rogol bukan saja melibatkan wanita dewasa, tetapi kanak-kanak juga tidak terlepas menjadi mangsa. Kes seperti adik Nurul Huda yang dirogol dan dibunuh oleh pengawal stesen TNB tidak mungkin luput dari ingatan kita bukan?

(Eh cleoputri, ko berangan nak jadi wartawan ke tulis camni?)
Walaupon korang rasa skema, harap sila teruskan membaca.

Menjadi seorang wanita, memang kita sentiasa menghadapi risiko diganggu oleh insan yang bernama lelaki. Jangan ingat kes rogol je serius, tapi gangguan seksual juga harus dipandang berat.
Gangguan seksual bukanlah semata-mata melalui perbuatan, tetapi juga percakapan dan gerak geri. Ia mungkin dilakukan oleh seseorang yang kita kenal dan boleh berlaku di mana-mana sahaja. Tempat kerja, shopping complex, dalam bas, mahupon dirumah sendiri.

Ok. Sari berita utama.

Bukanlah nak kata orang lelaki ni semua perangai jahat cam setan cam sume muka ada potensi jadi perogol. Eh takkk, ada raaamaiii lelaki yang baik. Tapi, masih ramai juga orang lelaki ni tak berapa peka (alert) dengan perkara-perkara yang membuatkan orang perempuan tak selesa.

Melalui pengalaman sendiri, aku ada banyak cerita nak kongsi. Yang ada antara cerita itu membuatkan aku jadi emo rasa geram nak tempik je kat muka korang, wahai lelaki.

Ini adalah pesanan tulus ikhlas dari apa yang aku benar-benar rasa, dan harapnya boleh dijadikan panduan dan tauladan buat semua kaum lelaki. Ngee~

Senario 1: Parking lot
- Kalo tengok ade perempuan tengah jalan sorang-sorang, boleh tak ko lelaki jangan ikut jalan belakang dia dekat-dekat?

- Pastu jangan nak usik-usik, siul-siul pastu sebok nak teman hantar dia pegi kat kereta bole tak?

Senario 2: Dalam bas awam
- Dah kalo korang tu satu geng, apehalnya korang nak duduk kerusi sorang satu? Bajet nak suh awek datang duk sebelah la? Apa korang ingat ni game 'mari lihat sape kena pilih?'

- Dah tu pulak, bila kerusi lain banyak lagi kosong, nape kusi kat sebelah aku ni jugak yang ko nak duduk???!!

- Bila satu-satunye tempat kosong yang ada tu kat sebelah ko, bole tak ko duduk betul2 sikit macam kusi ni bukan bapak ko yang punya, supaya aku taklah berapat-rapat ngan ko??

Senario 3: Kat bustop
- Sepuluh bijik lori yang lalu, 8 kali aku hampir diserang sakit jantung. kenapa orang bawak lori suka nak hon eh?

- Kenapa korang baik ati sangat nak tumpangkan bila aku sorang je yang ada kat bus stop ni? Aku kenal ko ke yang aku berani nak naik kete ngan ko? Pastu cam paksa-paksa plak. Orang dah cakap tanak tu, blah jela.

Senario 4: Tengah drive sensorang
- Ko nak main cucuk-cucuk pehal? Bila dah potong, slow plak dok depan. Ok faham, nak tunjuk kete power la kot.

Senario 5: Bawak motor pulak
- Bila kat lampu merah je, sebok nak tanya itu ini. Kalo tanye sikit-sikit takpe lagi, pastu ada yang ngengada nak ikut teman plak, menggangu konsentrasi btol.

- Yang naik kete pon, ada yang macam orang gayat, sengih-sengih, ikut rapat-rapat, lambai-lambai macam la aku tengah race dalam le tour de langkawi. Eh tu naik beskal.

Rasanya cukup la kot sampai senario ke 5 ni. Citer banyak-banyak nanti aku jadi emo pastu orang lelaki tambah sakit ati plak.
Cuma harapnya dorang dapat tangkap isu yang cuba aku sampaikan dan sekaligus, mempelajari 'moral of the story'. Hehe.

Aku cinta lelaki.
Peace No War!

Sunday, October 3, 2010

HE is always with us

In life, we face so many obstacles that sometimes, we feel so hopeless and no worth of living.
Whenever we are in this situation, we should have faith that HE always be by our side, to give us strength and to lead us finding the way. HE's never far away.
Listen to this song, and I believe it could make you burst into tears.



Every time
You feel like you cannot go on
You feel so lost and that you're so alone
All you see is night
And darkness all around
You feel so helpless you can't see which way to go
Don't despair
And never lose hope
'Cause Allah is always by your side

Insha Allah
You'll find your way

Every time
You commit one more mistake
You feel you can't repent and that it's way too late
You're so confused
Wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full shame
But don't despair
And never lose hope
Coz Allah is always by your side

Turn to Allah
He's never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Ya Allah
Guide my steps, don't let me go astray
You're the only one who can show me the way
Show me the way

InshaAllah
We'll find the way

Lyrics: Maher Zain & Bara Kherigi
Melody: Maher Zain
Arrangement: Maher Zain & Hamza Namira
© Awakening Records 2009

Saturday, September 25, 2010

Typical Malaysian: "Actually...aaa..."

Perasan atau tak, kadang-kadang memang ada sesuatu perkara yang kita buat tu menggambarkan yang kita ni sangat Malaysian. Bak kata omputeh, typical Malaysian.

Dapat tak terpikir apakah perkara-perkara itu?
Buat masa ni tak banyak yang aku dapat ingat, tapi yang paling femes Malaysian ni suka breakfast makan nasik lemak ngan teh tarik.
Begitu juga roti canai, sungguh sinonim ngan Malaysian.
Betul kan?

Dan yang paling betul jugak, bila nak cakap omputeh selalu guna Actually...actually...berapa puluh kali ntah. Kalo yang advance sikit, suka cakap Basically...itu la perkataan pertama yang keluar bila nak mula spiking. Err basically...

Lagi satu aku perasan, ramai yang suka guna perkataan already..sikit sikit already. I eat already atau 'i makan dy', 'i know d'. Sampai dah jadi bahasa pasar si already ni. Oh pasar oredi.

Dulu mase attend kelas 'Softskill', trainer pon penah suruh tolong jangan guna Actually, Basically, banned terus. Katanya, kurang professional. Sebab dah terlalu biasa orang guna. So kita kene guna perkataan yang lain baru ade kellasss. Normally? Ermm..tak best jugak.
So, sungguh susah payah la bagi sesape yang selalu guna itu untuk mengontrolnye.

Teringat kat hitz.fm pon ada pasal "Actually" ni. Gendang gendut pecah perut gelak setiap kali dengar. *Biar pecah di perut, jangan pecah di mulut* Ahh sengsaranya kalo pecah perut!! (Oh ni cuma imaginasi ntahapehape sekejap.)

Sejak tu, aku mesti rasa nak tergelak bila dengar orang cakap Actually. Lebih-lebih lagi bila tengah dalam meeting, training, presentation ataupon dalam seminar.
Hee~ tipikalnye kamo!

Thursday, September 16, 2010

Hari bahagia

Salam 1 Malaysia!

Sungguh seronok kalo hari-hari dapat berehat-rehat sambil berbaring-baring menonton tv macam hari ni. Sib baik takde orang dtg raya (ish tak baik). Hehe.
Tapi esok kene keje balik. Adehh...bila la agaknya dapat kawen ngan anak raja, supaya takyah penat-penat nak pegi keje. Err...ade sesape bole tolong rekemen?

Raya tahun ni tak banyak bezanya ngan taun-taun lepas. Tak banyak ke?
Erm sebenarnye...ada banyak yang kurang. Tapi cuba tak terlalu fikirkan dan cuba untuk buat macam biasa. Lupakan dan gembirakan hati. Hari raya mestilah bersuka ria! Kan?
Cuma berharap, tahun depan dapat beraya lagi dengan lebih baik dan lebih bermakna. Juga lebih bahagia.
Amin...

Cane ngan korangnye raya wahai blogger?
Aku tiap-tiap tahun, raya pertama mesti kat Melaka. Gi melawat kubur arwah atuk nenek, pastu pegi la melawat uma makcik pakcik sedara.
Pastu tak raya kedua, raya ketiga plak pegi balik KL. Gi melawat kubur arwah ayah, pastu gi umah sedara mara sepupu sepapat jalan-jalan naik kete sampailah ke Klang. Takkan la jalan kaki plak kan.
Kalo masa kekecik, sangat seronok sebab dapat kumpul baaaaanyak duit raya.

Sedehnye..tak rasa macam balik kampung sangat. Sebab aku takde kampung yang bebetul kampung. Tak macam dalam tv tu ade uma papan yang ade banyak pelita kat luar uma, lampu kelap kelip warna warni, ngan bebudak main bunga api kat luar, sekali ngan bapak budak main mercun buloh.
Mesti meriah kan. Nak sangat rasa suasana raya macam tu.

Nampaknye kene carik anak raja yang tinggal kat kampung la kot. Ngee.

Friday, September 10, 2010

1 Syawal

Kepada semua blogger, muslimin muslimat seluruh dunia.


Semoga Syawal kali ini lebih bermakna dan memberi 1001 rahmat kepada kita semua.
Amin...

Thursday, September 9, 2010

Sahur terakhir

Sepanjang Ramadhan ni, seingat aku baru je 2 kali pegi bazaar.
Itupon saja temankan kawan.

Malas la nak berhimpit-himpit beli makanan. Lagipon aku ni jenis yang tak berapa reti nak membeli. Kadang-kadang da jalan smpai ke hujung, tapi still tak bole decide nak beli ape. Tengok kuih-muih lagi la tak berapa bernafsu.

Akak aku slalu cakap aku ni nak makan pon cerewet. Apa yang mak masak tu, makan jela. Kawan-kawan pon ade yang cakap camtu. Memang betol la kot.
Yang sebenarnye, aku ni bukan cerewet. Tapi aku cuma makan bende yang aku suka je. Haha~

Aku rasa bab makan ni, aku simple je. Aku suka makan ayam. Hari-hari makan ayam pon takpe. Arini ayam goreng, esok ayam sambal, lusa ayam sup, tulat ayam masak lemak cili padi...hurmm sedapnye. Tapi kalo masak kurma ke kari ke, aku kureng sket.

Time-time bulan posa ni, kalo sahur tu kena la ade makanan yang bole 'turn me on'. Dan pastinya, adalah sambal. Kalo takde, sure mood nak makan pon lari. Ini yang jadi kes sahur sambil pejam mata.

Pejam celik pejam celik, arini dah last sahur. Sekejap je kan. Dan sekaligus bermakna, esok raya!!! Hooray? Ntah la, cam tak rasa nak raya. Huhuu~

Papepon, harap korang sume bergembira di hari raya ni bersama keluarga dan teman-teman tersayang. Semoga Syawal kali ini lebih bermakna dari tahun-tahun yg sebelumnya.
Pada yang drive balik kampung tu, ingatlah 'Hati-hati di jalan raya'.

Maaf Zahir Batin.

Thursday, September 2, 2010

Cara bukak baju

Bila balik rumah, selalunya perkara pertama yang kita buat adalah tanggalkan pakaian.
Perasan atau tidak, kita masing-masing ade habit tersendiri, yang secara tak langsung menggambarkan personaliti kita. Camane pulak tabiat korang?
Jom tengok samada betul ke tidak tilikan ni..

1. Main campak-campak je.
Selalunya orang lelaki la yang perangai camni. Tapi perempuan pon ade jugak kan..
Bila bukak baju tu, bukannya reti nak campak dalam bakul ke baldi ke, tapi lebih suka biarkan bersepah kat atas katil, lantai, atas meja, atas kusi takpon atas peti ais. Cuba campak terus atas atap kan senang.

Personaliti: Dorang ni dikatakan seorang yang peramah dan mudah mesra. Suka keluar melepak dan berhibur dengan kawan-kawan. Dan bila bab bagi pendapat, selalunya dorang ni bebas je nak cakap apa dan tak pedulik pon apa tanggapan org lain.

2. Teliti, kemas dan tersusun.
Kalo yang jenis kemas pulak, dorang akan letak pakaian yang dah dibukak tu ditempat sepatutnya. Siap lipat simpan dalam almari terus kot. Ngee.

Personaliti: Orang yang sukakan ketenteraman dan seorang yg agak serius. Tak suka nak carik pasal dengan orang lain dan hanya biasa lakukan rutin yang sama tiap hari. Bunyik cam agak boring, tapi aku rasa dorang ni cool.

3. Tanggalkan aksesori dulu.
Sebelum bukak seluar baju, dorang ni akan tanggalkan dulu aksesori contohnya jam, gelang, cincin, rantai, subang ataupon gigi palsu emas.

Personaliti: Jenis yang mudah mesra dan berhati-hati. Juga agak sensitif, cepat terasa sampai muncung pandang sedepa, sebab tu kadang-kadang orang takut nak bergurau dengan dia ni. Tapi kalo bab bercinta, dorang ni romantika d'amor tauu. Wah..i loikee. Tapi jangan terlebih jiwang karat plak eh.

4. Buat cepat-cepat.
Bila balik rumah, terus je tanggalkan semua pakaian. Eh, tukar pakaian lain la maksudnya.

Personaliti: Dari segi sikap, agak kalut sikit. Tapi sebenarnya dorang ni sangat caring, amek berat pasal orang lain espeseli pasal orang yang dia sayang , juga keluarga. Dorang ni pulak suka sibuk-sibukkan diri dengan berbagai aktiviti dan kerja. Kalo tak, dorang akan rasa boring je hidup ni.

5. Slow and steady.
Mula-mula bukak seluar, pastu gi dapur minum air. Pastu plak gi on laptop. Pastu plak baring2 atas katil jap. Pastu baru la bukak baju.

Personaliti: Orang yang nampak macam suka melengah-lengah ni sebenarnya seorang yang berkeyakinan tinggi dan bijak. Eceh. Dorang jugak selalu pikir dalam-dalam seblom buat apape keputusan. Selain tu, dorang ni selalu spend time dengan diri sendri. Duduk dalam bilik sorang-sorang, kalo jalan pon tak kesah sorang-sorang.

6. Berubah-ubah
Semalam bukak baju gopoh-gopoh sampai bersepah, arini pulak pandai letak dalam baldi. Esok pulak tak bukak baju smpai tak mandi terus tido ngan baju yang sama.

Personaliti: Kalo yang tak tetap habitnye ni, dorang dikatakan seorang yang selalu curiga dan selalu rasa ingin tau tentang sesuatu perkara. Apatah lagi kalo perkara yang pelik-pelik sikit. Sebab tu agaknya dorang ni suka buat banyak aktiviti yang mencabar dan sanggup tanggung risiko. Dari segi penampilan pulak, dorang ni boleh la tergolong dalam kategori pandai bergaya.

cleoputri: Semua yang diatas. Ehee~

Tuesday, August 31, 2010

Pemandu Bodoh. Bukan kita kan?

Dalam minggu ni, da 2 kali nyawa aku hampir-hampir melayang.
Semuanya gara-gara pemandu yang b***h!
Bodoh ye, bukan bit*h.

Yang sekor, suka-suka je kuar simpang tak tengok kiri kanan. (Memang kiri pon kene tengok ok.) Yang sekor lagi, buat U-turn mase traffic lite merah. Ngam-ngam time aku nak lalu plak tu. Sib baik la kot umur ni panjang lagi, sempat elak. Kalo tak, sah-sah kete da terbang bersama nyawa dan harapanku.

Erghhh geram giler!!

Ok meh kita lihat kronologi kejadian.

INSIDEN 1. (Alhamdulillah...blom eksiden.)
Masa: Pkol 5 lebih, lepas balik keje.

Aku sedang memandu Ferrari F40 merah tu (konon2 nye), dengan hati yang tenang dan ceria. Tralalalala~
Jalan tak berapa sibuk, so pecut sikit. Tapi tak laju pon, dalam 80km/j je kot.

Tengah2 syok mendengar radio sambil menyanyi, tetiba kat depan ade 'Bob the builder' terhegeh-hegeh nak kuar simpang.
(Eh baru aku pasan, Bob nye kete terbalik plak =P)
Aku ingatkan bila dia nmpak aku nak lalu, dia benti. Rupanya dia selamba badak je kuar jugak.
Aku pon dengan terkejut badak terus brek den pulas stereng ke kanan. Sib baik takde kete kat sbelah.
Aku hon ponnnn!!! kuat2 tanda protes. Bob (yang sebenarnye seorang auntie tua bawak Vios kaler silver) bole buat tak tau jek. Dia buat bodo pandang depan, sket pon tak pandang aku. Ha takut arr tu.

 
Aku tak puas ati, terus je himpit kete dia.
Dia slow, tapi still buat dek pandang depan.
Tambah aku geram!! (Kertas remuk diatas menunjukkan hati tgh geram).
Wei mangkuk, at least ko angkat la tangan say sori!!!
Kalo bole aku nak dia benti, baru ade can aku hempuk cermin kete dia ngan steer lock. Gggrrr!
Ishh puasa, sabar sabar~


INSIDEN 2.
Masa: Pkol 8 lebih lepas berbuka.

Lagi sikit je nak sampai simpang masuk rumah.
Dari jauh, aku da nampak traffic lite kaler ijau. Nampak tak ijau tu nampak tak?
So aku pon terus tambah pecut.
Aku yang bawak Ferrari 612 Scaglietti kaler itam tu tau. (Hehe.)

Kali ni aku maksimum terkejut beruk, dah tetibe je kat depan mata ade kete bodo nak buat u-turn. Bodohnyee!!!
Sib baik ade ruang nak elak, kalo tak memang ngam-ngan bertembung.
Dengan kelajuan yang agak tinggi, ade can ke aku bole selamat ek?

Pastu aku benti kete kat tepi, nak tunggu kete tu. Tapi tak nmpak plak mane dia dah pegi.
Kalo aku nampak dia, sure aku dah baling ngan steer lock tu jugak.

Aku slalu imagine mcm dlm movie tu, kalo la aku ade pistol sure aku da tembak je org camni.
Uihhh 18SG!!
Bulan posa ni tak baik marah2 ek.

Ok ucapan. Last skali, aku memang suka nak buat ucapan.
Memandangkan arini Merdeka, aku harap kita semua pon berusaha untuk memerdekakan pemikiran daripada menjadi bodoh dan bangang. Boleh?
Merdeka Merdeka Merdeka!!

Pesanan: Hati-hati dijalanraya. Ingatlah orang yang tersayang.
Tak lama lagi nak raya woi!

Monday, August 30, 2010

When will I be a billionaire?

I just love this song soo much!
*  *  *  *  *

I wanna be a billionaire so freaking bad
Buy all of the things I never had
Uh, I wanna be on the cover of Forbes magazine
Smiling next to Oprah and the Queen

Oh every time I close my eyes
I see my name in shining lights
A different city every night oh
I swear the world better prepare
For when I’m a billionaire

Yeah I would have a show like Oprah
I would be the host of, everyday Christmas
Give Travie a wish list
I’d probably pull an Angelina and Brad Pitt
And adopt a bunch of babies that ain’t never had sh-t
Give away a few Mercedes like here lady have this
And last but not least grant somebody their last wish
Its been a couple months since I’ve single so
You can call me Travie Claus minus the Ho Ho
Get it, hehe, I’d probably visit where Katrina hit
And damn sure do a lot more than FEMA did
Yeah can’t forget about me stupid
Everywhere I go Imma have my own theme music

Oh every time I close my eyes
I see my name in shining lights
A different city every night oh
I swear the world better prepare
For when I’m a billionaire
Oh oooh oh oooh for when I’m a Billionaire
Oh oooh oh oooh for when I’m a Billionaire

I’ll be playing basketball with the President
Dunking on his delegates
Then I’ll compliment him on his political etiquette
Toss a couple milli in the air just for the heck of it
But keep the fives, twentys (?) completely separate
And yeah I’ll be in a whole new tax bracket
We in recession but let me take a crack at it
I’ll probably take whatevers left and just split it up
So everybody that I love can have a couple bucks
And not a single tummy around me would know what hungry was
Eating good sleeping soundly
I know we all have a similar dream
Go in your pocket pull out your wallet
And put it in the air and sing

I wanna be a billionaire so freaking bad
Buy all of the things I never had
Uh, I wanna be on the cover of Forbes magazine
Smiling next to Oprah and the Queen


Billionaire lyrics

Sunday, August 29, 2010

Yes, we are still racist and not sensitive.

I have many friends with different races.
Some of them are not only friends, but good friends. Friends who I can share my problem with, share my food with and share my pillow too.
Eventhough we are from different races, but we don't see it as a barriers to be nice to each other.
That's when we are good friends.

But some people are tend to forget about certain things, which are very sensitive. Sometimes, I don't think they've forgotten. but they just don't care.

I still remember during my first interview about few years back, I'd been asked "If you and your friends were discussing about something and suddenly there is another friend coming to join your table, and this friend doesn't understand your language, what will you do? Continue talking on the same language or change to another language that all of you can understand?"
Reason to ask this question is, in the workplace we are mix of races. Hence, many languages. But, we only speak one language that everybody understand. As a sign of respect. Such a big word, RESPECT!

Could you imagine, when you're having dinner with bunch of people, and they speak their own language which you don't understand. How do you feel? Isolated, feel ignored like you're never exist, and that's not a good feeling. Also, deep-down inside, feel angry.

Or when you're together in a car, they turn on their favorite radio station as if they not realize that you don't understand the language. And you have to listen to that station for hours of the journey. What should I call this? Cruel? Selfish? They just don't care.

It's also not a new thing to see, at our workplace or in class, people are usually group by race. Malays only hangout with malays. Chinese only eat with chinese. So do Indians. Sometimes, they will mix with others if they don't have any other friends. But once they found their own type, they will ignore the others.

There would be lot of areas to discuss when talking about race sensitivity. Not only language, but also food, tradition, customs, etc.
However, I believe it's not a difficult thing to practice. Only requires all of us to learn to be more sensitive and more respectful to each other.

We are 1 Malaysia, aren't we?

Wednesday, August 25, 2010

Being Customer 'Service'

May I ask, what is your occupation?
Is your job requires you to communicate with people?
Or just working by your own self with no interaction to others?

I wonder, is there such a job?

Ok, let me roughly introduce myself.
I was graduated in Information Technology, major in Software and was aiming to be a programmer. But to get a job as an IT programmer was quite difficult. Most of the job required an experience. So for a beginning, I worked as an IT Support Consultant in one multinational company.

It is called IT support consultant, also known as IT Support Engineer, or IT Helpdesk. Or you may call it any name, but genuinely we all do the same task. To assist the customer/client/user on solving their IT related issues, via email and phone call.

That was a great job with high pay. But after few years, I started to feel extremely bored, fed up and sick of servicing the customers which most of the times are very irate and demanding. Day by day, I did not feel motivated to go to work till I decided to leave the profession. The worst thing was, I felt the job has changed myself to be a hot-temper type of person. I was glad that I made a right decision.

Then, I tried another job, but still dealing with people. But this time was meeting face to face, which I rather like it more. I like the job eventhough it was tough most of the time as it involved in convincing and persuading. In another words, doing sales. So, you know how it works. But it went quite well, until I encountered a personal issue in mylife.
That personal issue had forced me to leave the job.

Few months after that, I started a new life by unwillingly becoming customer service again but have to do it for the sake of living. And was trying to hunt a job which doesn't need me to meet other people. Or at least working in an office without any communication to outside people. But in the process of searching, I noticed, most of, or I could say, all of the job round the world has 'customer service' in it. There's no job for me to hide from public/people.

Who says, accountant doesn't need a good customer service? Even a busdriver also need to have that softskills.
In life, you need to learn being nice to other people. And, customer service is the best way to improve yourself as a person. It will teach you to be patient, soft-spoken, be respectful, helpful and friendly.

Now, I start to enjoy this job.
:)

Monday, August 16, 2010

Jeng jeng jeng!! Pemenangnya adalah...

Mula-mula sekali, cik cleoputri nak menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf sebab lambat buat pengumuman ni. Alaa maafkan la, kan tak lama lagi nak raya. Ehee.

Memang la tak patut mungkir janji, tapi jujurnya agak sibuk beberapa minggu ni. Lagipon tak sangka ramai betul yang join, semuanya ade 39 penyertaan. Ramai kan? Tu yang tak cukup masa sebab kena teliti satu persatu sampai mata naik juling, pale pon sikit pening. Huhu.

Sepatutnya hanya 3 orang peserta yang perlu dipilih, tapi memandangkan semua penyertaan sangat bagus dan menarik sehingga membuatkan para juri dilanda dilema, maka ditambahkan lagi 3 orang pemenang. Jadi jumlah kesemuanya adalah 6 orang. Best tak? Tepuk tepuk!!!

Sebelum itu, saya nak mintak maaf banyak-banyak juga kepada yang tidak dipilih. Bukannya nama blog korang tak best, cuma saya tak mampu la nak bagi semuanya menang. Yang penting, korang sume memang tip top!

Ok. Sekarang masanya sudah tiba.
Pengumuman!!

Maka dengan ini secara rasminya, cik cleoputri mengumumkan 6 orang peserta yang berjaya menambat hati para juri adalah....drum roll plsss!! Trootototoroottt! (aik bunyik terompet pulak.)

- anissensuous
- apexto
- bungacokelat
- mamakerry
- mashilala
- tiefazatie

Tahniah! Tahniahh!!!

Para pemenang dikehendaki menghantar alamat surat menyurat korang ke cleoputri@gmail.com. Dan hadiah akan dihantar sebelum raya ok. InsyaAllah :)

Kepada semua peserta yang telah sudi menyertai peraduan ini, saya ucapkan ribuan terima kasih diatas sokongan anda. Saya sangat-sangat gembira, berterima kasih dan harapkan korang akan sentiasa 'keep in touch' dengan cleoputri.

xoxo
'Light Up Your Life'

Saturday, August 14, 2010

Little Journey in Life

From Langkawi


To Pangkor 
 


 To Cameron Highlands




Still on journey


and will be back home soon...

Thursday, August 12, 2010

Ramadhan datang lagi

Bulan Ramadhan adalah penghulu kepada bulan-bulan yang lain.

Sabda Rasulullah s.a.w, ‘Apabila menjelang bulan Ramadhan, dibukakan pintu-pintu syurga, ditutupkan neraka dan dibelenggu segala Iblis syaitan‘

Bersyukur kehadrat Ilahi kerana sekali lagi kita diberikan kesempatan untuk menyambut Ramadhan yang penuh berkat dan suci. Jadi, gunakan masa yang ada sebaik-baiknya dengan menghambakan diri melakukan ibadah penuh takwa.

p/s: Syaitan dah dikurung, tapi jangan kita pulak jadi setan dah la ye.

Through my window.

Sunday, August 8, 2010

I ♥ Despicable Me

Yesterday, I watched 'Despicable Me' on big screen.
Oh finally, yeah!!

I’ve always looking forward to go for this movie after getting influenced by the thriller and the making of.

Yes, children will definitely love the cute characters, but I believe adults will still find the movie very amusing. (If you don’t, please consult your doctor).

Ok, please don’t ever think that I am a childish adult. I’m just a person with lots of enjoyment. Hehe. (Well everybody, there is a child in you.)

This movie is a story about Gru, who is an evil supervillain that has slowly changed to be a good person. Since he’s a little boy, he did so many things just to impress his mom, but unfortunately never get an attention from the nasty mother. By becoming the most outstanding criminal in history, he was thinking that he would make his mom proud.

In the plan to accomplish his mission to steal a moon, he decided to adopt 3 adorable orphans. He didn’t know the charm of the three little girls could melt his cold heart.

One thing that I learnt from this movie is, how giving and sharing ♥love♥ can change a person. Undeniable, love is powerful, right?

This movie not only makes you giggle, laugh but through the end, it could make your eyes go wet. (Yes, I’m such a weeper.)

Just watch the movie, and figure out yourself.

Let’s see their sweet moments together.

Lovely daddy.
 
Farnee!! Haha~

From bad to dad.

p/s: Spread your love to the loved one, two, three, four...and more!

Contest tutup suda. Tepuk tangan!!

Tettt!!!
Masa sudah tamat. Sila berhenti menulis dan letakkan pen anda di atas meja. Hee~

Ok, tarikh tutup untuk contest 'Ada Apa Dengan Nama' sudahpon berakhir.
Kepada peserta-peserta yang mengambil bahagian, ribuan terima kasih diucapkan. Semua borang peraduan yang diterima akan diteliti oleh juri profesional dan juri jemputan dengan penuh dedikasi. Dan keputusan akan diumumkan selewat-lewatnya pada 15hb Ogos, pkol 12 malam.

Serius, memang tak sangka ramai jugak blogger yang sudi join. Sangat seronok, terharu dan berbesar lubang hidung hati. Komfem pening kepala nak pilih sapa pemenangnye. Duhh~

FYI, semua entry sudahpon saya baca. Cuma ada beberapa entry yang belum saya tinggalkan komen. Tapi takpe, mulai saat ini saya akan melakukan penerjahan semula. Jadi bile korang da nampak ade komen ditinggalkan beserta 'makluman', maka maknaya dah complete la tu. Kalau sehingga esok, masih takde komen dari cik cleoputri, sila la angkat tangan dan bawakan isu itu ke muka surat 'komen' (click 'Love Notes by Lovable Lover) di bawah post ini.

Ok, harap semua peserta bersabar dan berdoa banyak-banyak agar tidak terkeluar pada minggu hadapan. Hehe.
Tenkiu Tenkiu! Korang semua sangat sporting dan best!
;)

Bersauna boleh jadi hitam?

Weehoo~
Hari ni banyak buat aktiviti membakar kalori.

Mula-mula gi sauna.
Pehh, memang panas gila. Tapi tak plak sepanas masa mula-mula cuba aritu. Aritu, tak sampai 5 menet pon da tak tahan. Muka rasa cam nak terbakar je, da tutup ngan towel pon tak bole tahan gak. Tapi arini, dapat la stay sampai 15 minit. (ceh, ingatkan smpai stengah jam.) Hehe.

Pastu, pegi steam pulak.
Takde la panas sangat, tapi rasa tak bole bernafas bila sekeliling da penuh ngan asap. Memang kene tutup muka ngan towel gak. Kalo tak, memang rasa lemas cam nak pengsan.
Akhirnya, dapat la bertahan dalam stengah jam. Hee~

Pastu, ingatkan nak pegi gym, tapi tak jadi. Terus pegi swimming.
Nasib baik cuaca tak panas, redup-redup je gitu. So memang sangat syok bila swim. Tambah-tambah lagi bila tak ramai orang. Ade 3 orang je kot. Rasa swimming pool itu macam ana yang punya.
Setelah lebih kurang stengah jam, aktiviti berenang pon tamat. Sebab, titik-titik ujan da mula turun. Tapi sebab utama, memang tak cukup stamina pon nak brenang lama-lama. Ngee.


Lepas tu, mandi air panas dalam bath tub. Arini lebih lama berbanding biasa. Soo relaxing!
Kadang-kadang pernah terfikir, elok ke tak kalo hari-hari mandi air panas? Kulit tak rosak ke? Kalo mandi sauna tu, kulit tak jadi hitam ke? Sampai skarang blom dapat jawapan. Tapi setakat ni belom pernah lagi la dengar kalau bersauna kulit jadi hitam tu. (Hehe). Selalu dengar pasal kebaikan bersauna, steam dan mandi air panas ni. So rasanya, takde apape effect la kot kan?

Nak tau kebaikan dan khasiat bersauna? Meh cik cleoputri kongsi sket ye ;-)

1. Kulit merasa lebih segar, halus, licin dan menawan. - ni bila da buat slalu la ok.

2. Pembakaran lemak boleh mengurangkan berat badan. - btol btol! akan terasa sedikit gatal-gatal bila lemak itu dibakar. lebih baik, timbang berat sebelum dan selepas bersauna. nanti tengok ada beza tak?

3. Mengeluarkan toksid dalam badan seperti aluminum, cadmium, lead dan mercury. - err...maksud yang ni, sauna tu memang bagus la. hehe.

4. Mengurangkan kesakitan anggota badan, sakit urat, sendi, sengal sengal tulang dll. - kalo badan rasa letih pon, memang elok mandi air panas. tidur anda pasti nyenyak!

5. Meningkatkan sistem kardiovascular - kardiovaskular itu adalah salah satu sistem biologi yang menyokong sistem-sistem lain berfungsi dengan berkesan. Tiga bahagian utama sistem kardiovaskular ialah jantung, darah dan pembuluh darah.

6. Menghilangkan tekanan dan perehatan otot - kalau rasa stress, jangan tensen-tensen. pegi mandi sauna.

7. Melancarkan peredaran darah - bagus la tu kan?

8. Meningkatkan sistem immunisasi badan - haa tengok, antibodi pon jadi kuat.

9. Mengurangkan prostrate bengkak pada lelaki - err...yang ni kena bgtau orang lelaki.

10. Meningkatkan tahap metabolisma - ah malas la nak fahamkan, yang penting kita tau yang ni memang bagus sudahh.

Info:

1. Bersauna selama 15 minit mampu membakar 400-600 kalori.
2. Aerobics selama 30 minit membakar 400 kalori
3. Berbasikal selama 30 minit membakar 250 – 500 kalori.
4. Jogging selama 30 minit membakar 300 kalori
5. Berenang selama 30 minit membakar 400 kalori

Mari amalkan hidup sihat.
Badan cergas, minda cerdas! (ini bukan iklan susu)

cik cleoputri yang rambut panjang tu tau. :D
*This info was taken from here.

Saturday, August 7, 2010

Masa dan Emas, mana lebih bernilai?

Eyaahoo!! Hujung minggu sudah menjelmaaa!
Sangat seronok. Akhirnya dapat relaks-relakskan otak setelah seminggu penat ber-training.
(Hmm...tak tau lah apa yang penatnya.)

Tadi, lepas maghrib terus tidur. Tanpa mandi, tanpa makan, basuh muka pon tidak. Dan tiba-tiba terjaga dalam pkol  11 sebab telefon berbunyik. (Kring! Kring!! Telefon...telefon berbunyi...telefon, kami datang...telefon...telefon berbunyi...ada haiwan dalam bahaya...apa aku merepek ni?)
Lepas tu, terus bangun, mandi, kuar supper. Dan sekarang, mata masih celik sebab blom rasa ngantuk lagi.

Itulah yang selalunya akan jadi bila balik rumah terus nak tidur. Kadang-kadang, tidur terus tak sedar sampai la esok paginya. Ini tak patut. Sangat tak patut dan memang tak patut. Masa yang sepatutnya digunakan untuk buat aktiviti yang lebih berfaedah terbuang begitu saja. (Memang aku rasa seperti sudah kehilangan 10 tan emas 925 tulen).

Ingat, masa itu EMAS. Dan hidup ini bukannya lama.
Jadi sebaik-baiknya, kita gunakan masa dan kesempatan yang ada ini dengan melakukan sesuatu perkara yang lebih baik supaya kita mendapat keberkatan.

"Berkat bukan hanya ada pada harta dan wang ringgit, tetapi MASA juga ada berkatnya. Iaitu masa yang dimanfaatkan sepenuhnya bukan di isi dengan perkara yang sia-sia."




p/s: Mak oii, kelabu asap mata kalo tengok emas banyak camni.

Wednesday, August 4, 2010

Minggu ini dalam sejarah, geografi, sains, matematik dan kemahiran hidup.

Aktiviti sepanjang minggu ini:

6:00 am - Alarm bebunyik. Golek-golek atas katil selama 10 minit, baru bangun.

6:10 am - Prepare hot bath. Ngehh...mesti la kena gunakan kesempatan sebaik mungkin. Kat uma nanti dah tak dpt rasa dok dalam bath tub. Hehe.

6:45 am - Bersiap-siap sampai rasa diri dah cun macam Siti Nurhaliza. Pastu main internet jap.

7:45 am - Turun bawah untuk breakfast. Tidak lupa juga untuk bangun beberapa kali untuk amek menu-menu yang berlainan.

8:15 am - Bergerak ke training centre di Subang Hi-Tech.

8:45 am - Tiba di tempat kejadian bilik training.

9:00 am - Bersedia duduk atas kerusi dan bermulalah aktiviti-aktiviti yang mencabar. Seperti:

1. Tengok muka trainer
2. Buat-buat fokus dengan apa yang diajar
3. Tutup mulut beberapa kali sebab nak cover menguap
4. Bulatkan mata besar-besar untuk kasi tahan ngantuk
5. Skejap-kejap bangun gi toilet
6. Curik masa 2-3 minit enjoy mocha kat pantry
7. Tengok jam setiap 10 minit sambil mencongak time nak balik.

6:00 pm - Yahoo!!! Da boleh balik. (Tapi itupon kalo trainer tak drag lagi stengah jam.)

6:45 pm - Sampai bilik. Mandi.

7:00 pm - Bermula aktiviti bebas. Eh tapi bukan melibatkan pergaulan bebas yang tidak terkawal ok.

Antara kebarangkalian aktiviti bebas adalah:
1. Tido (sorang diri)
2. Pegi gym walaupon sekadar berlari dengan berkaki ayam.
3. Mandi wap/Steam/Sauna
4. Berenang-renang ke tepian
5. Gi kuar makan
6. Lepak2 borak2
7. Study (kononnya.) eh tak, memang serius study.
8. Mengadap Mini smpai pkol 1 am.

12:00/1:00/1:++ am - Tido puas-puas sehingga mengulangi aktiviti yang sama semula.

Bila pikir-pikir balik, memang penat la aktiviti ni. Badan rasa macam letih je. Mungkin jugak sebab otak ni dah lama tak terima input yang besar. Apatah lagi terpaksa di proses dalam masa yang singkat.

Walaubagaimanapon, sangat seronok dengan training ni. Seronok dapat jumpa kawan-kawan baru. Seronok dapat belajar benda baru. Seronok dapat tengok tempat kerja baru. Seronok join company baru. Dan tema company ni pon, memang sentiasa 'fun'.

Ok sudah.
Sekarang, terpaksa berhenti untuk sambung study sebab esok ada test. Kalo tak lulus test ni, maknanya 'Hi hi bye bye' la. So tak bole main-main!

p/s: Kepada peserta2 peraduan Ada Apa Dengan Nama, terima kasih sekali lagi sebab sudi join. Semua entry saya dah baca, cuma ada yang tak sempat nak tinggalkan komen lagi. Nanti free, saya akan sambung, Tungguuuu~

Monday, August 2, 2010

Perjalanan Masih Jauh

Setelah beberapa jam perjalanan, akhirnya kami sampai ke destinasi. Dan akan terus berada di sini selama 3 minggu sebelum memulakan perjalanan yang baru.

Dalam kehidupan, terlalu banyak destinasi yang ingin kita tuju. Semata-mata mahu mencapai apa yang kita hajatkan. Namun ramai yang tidak sedar, apa yang paling bermakna bukanlah apabila kita tiba ke destinasi itu, tetapi kisah-kisah di sepanjang perjalanan yang telah kita lalui.

Sunday, August 1, 2010

Kawan biar Beribu

Today is Friendship day?
OMG! How could I've forgotten bout that?

Kalau dulu masa sekolah, mesti kita akan buat kad spesel untuk kawan-kawan.
Kalaupon bukan kad, mesti sekeping nota kecil yang diletakkan di bawah meja, ataupun dalam buku. Dalam nota itu, terkandung kata-kata yang sangat sweet - "Friendship Forever", "F.R.A.N.C.E" "You're my wonderful friend". etc.

Dan ada masanya bila terlebih rajin, kita buatkan hadiah istimewa. Gelang tali, bunga kertas, burung undan, sebotol bintang berwarna-warni, semuanya bukan asing lagi.
Dan bila ada terlebih duit, kita belikan pula hadiah.
Betapa sayangnya kita pada seseorang yang dipanggil kawan.

Namun semakin kita menginjak dewasa, kita semakin terpisah dengan hala hidup yang berbeza. Kau ke sana dan aku ke sini. Mengejar impian, cita-cita melalui arah yang tak sama.

Walaupon mungkin kita jauh dimata, walaupon kepentingan kita tak lagi serupa, namun teknologi tak pernah memutuskan kita. Ia hanya bergantung pada kau dan aku untuk menggunakan sebaik-baiknya. Tapi aku percaya, jauh disudut hati, kita tetap saling menyanyangi dan mengasihi.

Kepada semua kawan, sahabat dan teman yang pernah sama-sama mengharungi kisah suka duka dalam hidup ini, korang takkan pernah dilupai. Semoga korang gembira dan berbahagia sentiasa. Aku sayang korang selalu.


p/s: Bestnya bila dpt kuar lepak minum teh tarik dgn kawan-kawan.

Friday, July 30, 2010

Drama sebabak: quiteck, kweetex, kuwitek? Jangan mencarut suda...

Di satu hari, di sebuah kaunter bayaran, aku menjadi saksi bagi satu drama sebabak yang dilakonkan oleh 2 orang perempuan.

Perempuan 1
- Yang jaga kaunter tu korang panggil ape? Customer Service la kot.
- Seorang perempuan muslim yang memakai tudung.

Perempuan 2
- Pelanggan yang datang nak bayar bil.
- Juga wanita muslim, tapi tiada tudung.

Apabila tiba giliran Perempuan 2, dia pon terus duduk di kerusi dan menyerahkan bil-bil yang nak dibayar.
Maka, bermulalah satu perbualan.

Perempuan 2: Eh dik, ko pakai quitek eh? (Sambil menjeling-jeling ke arah kuku Perempuan 1)
*quitek = nail colour.

Perempuan 1: err...a'ah. nape eh?
*kaler kwitek dia merah jambu cair je pon.

Perempuan 2: kau tu pakai tudung, orang lain tengok tak elok la.

Perempuan 1: hmmm...yela.
*malas nak layan la kot.

Tirai pon dilabuhkan. Sekejap je babak 1 da tamat.

Soalannya:
1. Apakah disebabkan Perempuan 1 itu memakai tudung, maka dia tak boleh pakai nail colour? (Sila andaikan bahawa masa tu bulan dia tengah mengambang).

2. Apakah sekiranya seseorang perempuan Muslim itu tidak memakai tudung, maka dia tidak akan dipandang serong jika melakukan perkara-perkara yang dianggap salah?

3. Adakah Perempuan 2 itu merasa dirinya berhak menegur kerana dia sedang duduk di atas kerusi pelanggan? Yelakan, 'customer is always right'

4. Antara pakai nail-colour dan tak pakai tudung, mane satu yang berdosa sebenarnye?

Renung-renungkan dan selamat beramal. Ngehh :D

p/s: quitek, kweetex, kuwitek. oh camane nak eja pekataan ini? dan apakah asal usulnya?

Thursday, July 29, 2010

Tolong jangan buat lawak dengan RESUME

Minggu ni dah ada beberapa orang yang datang hantar resume. Mungkin dorang tau ada jawatan kosong dari ura-ura yang aku buat kat internet, dari iklan yang ditampal di kedai mamak atau pon dari mulut makcik Joyah kat kampong.

Dari mana pon tak kesah la. Yang penting, bos dah bagi green light untuk aku ‘last day’ esok. Sebabnya dah ade orang baru masuk. Yeahoo!

Hari ini je, ada 2 orang yang aku interview. Kalau di ikutkan hati, aku rasa memang tak sesuai untuk dilepaskan ke 2nd interview, tapi memandangkan susah nak carik staff sekarang aku rasa biarlah bos je yang buat keputusan nanti.

Bila tengok kat resume yang banyak-banyak tu, aku rasa diorang ni tak tau dan mungkin tak pernah terfikir pon betapa pentingnya resume itu.

Do you know that resume is the first impression for the employer to judge you?

I’m not talking about your qualification, your job experiences, your professional skills, but how your resume looks like.

Tak kesahlah kalo korang nak apply jawatan sebagai kerani cabuk sekalipon, pastikan resume korang tu memberi satu tanggapan yang baik.

Camana?

Kat sini ada beberapa tips simple yang aku nak share, yang mungkin berguna untuk korang bila nak buat resume nanti.

1. Gambar.

Mesti letak gambar, dan pastikan gambar tu adalah gambar passport. Bukannya gambar masa korang tengah posing kat tepi pantai sambil tangan buat ‘peace’ ataupon gambar tangkap sendiri masa dalam kereta.

Kalau nak bajet tanak bagi gambar ori, korang boleh scan je. Tapi mesti yang ade kaler punya ok. Ni zaman bukan itam puteh lagi.

2. Bahasa.

Adalah digalakkan korang gunakan bahasa Inggeris berbanding bahasa lain. Bahasa jawa jangan sesekali. Bukannya tidak bersemangat ‘cintai bahasa kita’, tapi bahasa Inggeris semestinya lebih membuka banyak peluang dan skop. Tambah-tambah lagi kalo korang nak apply kat Internet. Contohnya macam jobstreet, jobsDB atau mudah.my sekalipon. Kebanyakannya MNC company.

3. Maklumat diri.

Maklumat yang penting seperti nama, alamat, nombor ic, tarikh lahir, gender, marital status, no henpon, email, semua ni haruslah ditaruk. Dan susun pon kena betul. Takkan la alamat dulu pastu nama last plak ye tak.


Alamat – pastikan bagi alamat yang terbaru. Dan yang dekat dengan tempat nak mintak keje tu. Jangan plak nak mintak keje kat Johor, tapi tulis alamat tempat tinggal kat Kedah. Memang la buat orang musykil. (serius aku penah jumpa).

Email – bagi email yang proper sikit ok. Takyah la bagi email korang yang macam babygurl88@yeeha.com atau abg_sangap@hokmel.com ataupon gadismanis@wauwee.com

Tolong la create satu email yang formal yang memang tujuan untuk mintak kerja ye. Lebih baik guna nama betul. Contohnye: sitiroziana.zain@yibba.com

4. Susunan. Ikut je standard biasa.

a. Contact details

b. Personal Particular

c. Educational Background / Qualification

d. Employment History / Job Experiences

e. Professional Skills

f. Achievement

g. Language Spoken and Written

h. References

5. Untuk c dan d.
Mestilah disusun ikut yang paling baru kat atas (chronological order).

6. Professional Skills

Sila bagitau skill-skill yang ada kaitan dengan jawatan saja ye. Kalau skill bole main game 30 jam tanpa henti ataupon bole makan 50 bijik burger dalam masa 5 minit tu takyah la nak letak.


7. Achievement

Ini hanyalah tambahan. Kalau memang ade perkara yang membanggakan nak bagitau, haruslah letak. Kalau pernah ‘menang moto’ atau pernah dapat 100,000 menang nombor ekor, cerita tu simpan jela kat bawah bantal.

8. Languange Spoken and Written

Selalunya orang suka letak markah antara 1 hingga 10. Jangan konon terer letak English spoken sampai 10, tapi bila orang suh speaking, dia pegi skipping plak.


Aku kalo suh letak markah untuk bahasa Melayu sekalipon, aku pilih 8 jek. Huhu. Kalo A Samad Said tu bole la letak 10.

9. Reference.

Tau kan maksud reference ni? Dah tu apesal letak nama mak korang? Ngee.

Bagi la nama lecturer yang kamceng masa study dulu ataupon bekas bos kesayangan (bos kecik pon takpe), ataupon jiran sebelah rumah yang kerja menejer tu.

Asalkan bukan ahli keluarga ataupon sedara mara dah la.

10. Sebenarnya yang ni PALING PENTING.

Jangan ada typo. Jangan ada satu perkataan pon yang salah eja tau. No grammar and No spelling error. Dan kalo tak tau makna sesuatu perkataan tu, baik jangan guna langsung. Biar guna ayat yang ‘simple but understandable’.

Pernah sekali aku jumpa- Marital Status: Marriagable

What? Dah la tuan punya resume tu seorang pempuan yang dah kawin.

Haha. Lawak-lawak.

Ok, tips da abes. Harap-harap dengan sedikit info ini boleh membuatkan majikan merasa ‘sejuk je mata’ bila tengok resume korang tu nanti.

Selamat Maju Jaya :)


All pictures taken from Google.com

Wednesday, July 28, 2010

Tutorial: How to Change Blog Template

Attention: This tutorial is specially posted for Beginner.
*******

Feeling bored of your own blog layout? Envy of looking to other people's blog which looks more colourful, beautiful and attractive?
Now, you can have your blog to change the look as you desired, without knowing any about HTML code.

Just follow these simple quick guide to transform your blog design.

1. Browse on Internet to find your favourite layout design.
For instance, just type 'free blog template for blogspot' in Google.com, and you'll see there are a lot of websites offering this product.



Recommended webpages:
2. Keep on searching and when you've found the suitable template, just click the link/button 'Download' on that particular template. This 'Download' link will lead you to save XML file.
(But it's not necessarily shows 'Download', so you need to look for the correct link.)

After that, just save the file on your computer.



 3. Login to blogger.com --> Dashboard --> Design --> Edit HTML --> Browse the XML file --> Upload


Please ensure it is XML file, not ZIP or others.
Example:


And you're advised to save your current Template code to other file such as Notepad, before Uploading the XML file.

4. Choose 'Keep Widgets' --> Save.
(You may delete the widget later if you don't want it)

5. Open your blog and you'll see the changes right away!

To re-arrange the Widgets, you can do so by going to Design --> Page Element.


To re-edit the fonts, click at Template Designer --> Advanced



After editing, just click Apply To Blog button.

That's all. Happy Designing. Cheers~

Tuesday, July 27, 2010

Tutorial: 'Reply to Comment' link

What is 'Reply to Comment' link?

This is an option that will help you to reply to an individual comment with just one click. Easier and faster. However, this option needs to be added manually which requires a piece of code.

Example:
You could rename the link as 'Reply', 'Reply to Comments', 'Balas' or to any words you prefered.

So, here's the step-by-step:

1- Login to blogger.com --> Dashboard --> Design







2- Click 'Edit Html' and Tick the 'Expand Widget templates' box



3- Look for this code:
<data:commentPostedByMsg/>
(Press Cltr+F to search it)

4- Paste the below codes just after <data:commentPostedByMsg/>

<span class='comment-reply'><a expr:href='"https://www.blogger.com/comment.g?blogID=YOUR-BLOG-ID&postID=" + data:post.id + "&isPopup=true&postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23" + data:comment.anchorName + "%22%3E" + data:comment.author + "%3C%2F%61%3E#form"' onclick='javascript:window.open(this.href, "bloggerPopup", "toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450"); return false;'>[Reply to comment]</a></span>


5- You need to replace the word YOUR-BLOG-ID with your real blog id which can be found at your URL Address bar.
The word Reply to comment  also can be changed, up to your own preference.

 6- After that, just click SAVE TEMPLATE button. Then go to Settings --> Comment


7. Please take note, this code will not work for 'Full Page' and 'Pop-up Window' type of comment form.
So you need to ensure that you've chosed 'Embedded below post' type instead.

8. Click SAVE SETTINGS and it's now done!

Try going back to your blog, and you'll see the 'Reply to Comment' link appears next to the visitor's name.

Hooray! Clap! Clap! Clap!
Related Posts with Thumbnails