Free counter and web stats

Thursday, July 29, 2010

Tolong jangan buat lawak dengan RESUME

Minggu ni dah ada beberapa orang yang datang hantar resume. Mungkin dorang tau ada jawatan kosong dari ura-ura yang aku buat kat internet, dari iklan yang ditampal di kedai mamak atau pon dari mulut makcik Joyah kat kampong.

Dari mana pon tak kesah la. Yang penting, bos dah bagi green light untuk aku ‘last day’ esok. Sebabnya dah ade orang baru masuk. Yeahoo!

Hari ini je, ada 2 orang yang aku interview. Kalau di ikutkan hati, aku rasa memang tak sesuai untuk dilepaskan ke 2nd interview, tapi memandangkan susah nak carik staff sekarang aku rasa biarlah bos je yang buat keputusan nanti.

Bila tengok kat resume yang banyak-banyak tu, aku rasa diorang ni tak tau dan mungkin tak pernah terfikir pon betapa pentingnya resume itu.

Do you know that resume is the first impression for the employer to judge you?

I’m not talking about your qualification, your job experiences, your professional skills, but how your resume looks like.

Tak kesahlah kalo korang nak apply jawatan sebagai kerani cabuk sekalipon, pastikan resume korang tu memberi satu tanggapan yang baik.

Camana?

Kat sini ada beberapa tips simple yang aku nak share, yang mungkin berguna untuk korang bila nak buat resume nanti.

1. Gambar.

Mesti letak gambar, dan pastikan gambar tu adalah gambar passport. Bukannya gambar masa korang tengah posing kat tepi pantai sambil tangan buat ‘peace’ ataupon gambar tangkap sendiri masa dalam kereta.

Kalau nak bajet tanak bagi gambar ori, korang boleh scan je. Tapi mesti yang ade kaler punya ok. Ni zaman bukan itam puteh lagi.

2. Bahasa.

Adalah digalakkan korang gunakan bahasa Inggeris berbanding bahasa lain. Bahasa jawa jangan sesekali. Bukannya tidak bersemangat ‘cintai bahasa kita’, tapi bahasa Inggeris semestinya lebih membuka banyak peluang dan skop. Tambah-tambah lagi kalo korang nak apply kat Internet. Contohnya macam jobstreet, jobsDB atau mudah.my sekalipon. Kebanyakannya MNC company.

3. Maklumat diri.

Maklumat yang penting seperti nama, alamat, nombor ic, tarikh lahir, gender, marital status, no henpon, email, semua ni haruslah ditaruk. Dan susun pon kena betul. Takkan la alamat dulu pastu nama last plak ye tak.


Alamat – pastikan bagi alamat yang terbaru. Dan yang dekat dengan tempat nak mintak keje tu. Jangan plak nak mintak keje kat Johor, tapi tulis alamat tempat tinggal kat Kedah. Memang la buat orang musykil. (serius aku penah jumpa).

Email – bagi email yang proper sikit ok. Takyah la bagi email korang yang macam babygurl88@yeeha.com atau abg_sangap@hokmel.com ataupon gadismanis@wauwee.com

Tolong la create satu email yang formal yang memang tujuan untuk mintak kerja ye. Lebih baik guna nama betul. Contohnye: sitiroziana.zain@yibba.com

4. Susunan. Ikut je standard biasa.

a. Contact details

b. Personal Particular

c. Educational Background / Qualification

d. Employment History / Job Experiences

e. Professional Skills

f. Achievement

g. Language Spoken and Written

h. References

5. Untuk c dan d.
Mestilah disusun ikut yang paling baru kat atas (chronological order).

6. Professional Skills

Sila bagitau skill-skill yang ada kaitan dengan jawatan saja ye. Kalau skill bole main game 30 jam tanpa henti ataupon bole makan 50 bijik burger dalam masa 5 minit tu takyah la nak letak.


7. Achievement

Ini hanyalah tambahan. Kalau memang ade perkara yang membanggakan nak bagitau, haruslah letak. Kalau pernah ‘menang moto’ atau pernah dapat 100,000 menang nombor ekor, cerita tu simpan jela kat bawah bantal.

8. Languange Spoken and Written

Selalunya orang suka letak markah antara 1 hingga 10. Jangan konon terer letak English spoken sampai 10, tapi bila orang suh speaking, dia pegi skipping plak.


Aku kalo suh letak markah untuk bahasa Melayu sekalipon, aku pilih 8 jek. Huhu. Kalo A Samad Said tu bole la letak 10.

9. Reference.

Tau kan maksud reference ni? Dah tu apesal letak nama mak korang? Ngee.

Bagi la nama lecturer yang kamceng masa study dulu ataupon bekas bos kesayangan (bos kecik pon takpe), ataupon jiran sebelah rumah yang kerja menejer tu.

Asalkan bukan ahli keluarga ataupon sedara mara dah la.

10. Sebenarnya yang ni PALING PENTING.

Jangan ada typo. Jangan ada satu perkataan pon yang salah eja tau. No grammar and No spelling error. Dan kalo tak tau makna sesuatu perkataan tu, baik jangan guna langsung. Biar guna ayat yang ‘simple but understandable’.

Pernah sekali aku jumpa- Marital Status: Marriagable

What? Dah la tuan punya resume tu seorang pempuan yang dah kawin.

Haha. Lawak-lawak.

Ok, tips da abes. Harap-harap dengan sedikit info ini boleh membuatkan majikan merasa ‘sejuk je mata’ bila tengok resume korang tu nanti.

Selamat Maju Jaya :)


All pictures taken from Google.com

5 comments:

  1. pas ni mesti dpt resume tersusun je..

    ReplyDelete
  2. ha ha.. marrieageable!!!!! klako!! memang klako!!!

    nway, thanks for the input.....

    ReplyDelete
  3. salam.
    yeah, aku ske part email tu ngn marriageable. adeh.. thanks untuk tips btw

    ReplyDelete
  4. email tuh sengal gile .
    tak matured.
    haha.

    ReplyDelete
  5. sesape yg nak bekenalan ngan abg sangap tu, anta la email ye :D

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails