Free counter and web stats

Saturday, September 25, 2010

Typical Malaysian: "Actually...aaa..."

Perasan atau tak, kadang-kadang memang ada sesuatu perkara yang kita buat tu menggambarkan yang kita ni sangat Malaysian. Bak kata omputeh, typical Malaysian.

Dapat tak terpikir apakah perkara-perkara itu?
Buat masa ni tak banyak yang aku dapat ingat, tapi yang paling femes Malaysian ni suka breakfast makan nasik lemak ngan teh tarik.
Begitu juga roti canai, sungguh sinonim ngan Malaysian.
Betul kan?

Dan yang paling betul jugak, bila nak cakap omputeh selalu guna Actually...actually...berapa puluh kali ntah. Kalo yang advance sikit, suka cakap Basically...itu la perkataan pertama yang keluar bila nak mula spiking. Err basically...

Lagi satu aku perasan, ramai yang suka guna perkataan already..sikit sikit already. I eat already atau 'i makan dy', 'i know d'. Sampai dah jadi bahasa pasar si already ni. Oh pasar oredi.

Dulu mase attend kelas 'Softskill', trainer pon penah suruh tolong jangan guna Actually, Basically, banned terus. Katanya, kurang professional. Sebab dah terlalu biasa orang guna. So kita kene guna perkataan yang lain baru ade kellasss. Normally? Ermm..tak best jugak.
So, sungguh susah payah la bagi sesape yang selalu guna itu untuk mengontrolnye.

Teringat kat hitz.fm pon ada pasal "Actually" ni. Gendang gendut pecah perut gelak setiap kali dengar. *Biar pecah di perut, jangan pecah di mulut* Ahh sengsaranya kalo pecah perut!! (Oh ni cuma imaginasi ntahapehape sekejap.)

Sejak tu, aku mesti rasa nak tergelak bila dengar orang cakap Actually. Lebih-lebih lagi bila tengah dalam meeting, training, presentation ataupon dalam seminar.
Hee~ tipikalnye kamo!

4 comments:

  1. bahasa rojak skrg ni cmpur b.i dgn b.m hehe

    ReplyDelete
  2. My previous lecturer suke cakap; "basically". he he.. jangan main2.. skrg dia tgh buat PhD. he he he

    ~ Rumah ko ada Flat Screen TV?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails