Free counter and web stats

Sunday, April 3, 2011

Biar Betik Bodoh Betul

Pernah tak anda buat atau terfikir sesuatu perkara yang bila diingat balik terasa seperti manusia paling bodoh sekali?
Ah tipu la kalo tak pernah. Lebih-lebih lagi bila terkenangkan zaman kecik-kecik dulu yang sangat naif dan tulus. Kan kan?

Ok meh la aku bukak sket cerita yg sungguh membodohkan hatta memalukan diri sendiri ini.

1. Dulu, takde sape pon yang ajar aku guna komputer. Semuanya aku blaja sendiri. Masa kat skolah, bila cikgu tanya tau taip guna komputer ke tak, cepat-cepat aku jawab "tawu, cikgu" semata-mata sebab tanak nampak bangang. Disebabkan itu jugak, aku tetibe dilantik jadi pengarang  redaksi sekolah.

Lepas SPM, sementara tunggu result, aku dapat kerja jadi kerani. Ada satu hari tu, bos suruh taip surat dan dia suh siapkan hari tu jugak. Well, takde masalah. Aku pon taip la...da masuk 2 muka surat kot. Skali ntah camane, aku bole terdelete sume dan tau-tau aje apa yang aku taip tu sume da ilang. Gelabah tambah sakit hati sungguh tak terbayangkan. Dan aku...pegi la taip balik dari awal satu persatu. Bodohnye, aku tak tau pon kat dalam Ms Word ada button Undo.



2. Suatu hari masa umur aku dalam 7 tahun kot, pak busu ngan cousin datang uma bawak buah limau. Ntah ape pesen aku makan skali plak ngan bijik. Cousin aku yang tua dalam 2-3 taun tu cakap "Eh ko makan skali ngan bijik, nanti pokok limau tumbuh dalam perut".

Sebab takut kene marah, aku tak bagitau pon kat sesape. Dan beberapa malam aku tak bole tidur sebab risau kalo-kalo pokok limau dah mula tumbuh dalam perut.

3. Tak ingat masa umur berapa kejadian ni berlaku tapi yang aku ingat sangat, masa tu tengah tengok filem Terminator, scene atas katil mase Linda Hamilton nak 'ehem-ehem' ngan Arnold Sukatiapenakeja tu. Kakak aku tetibe ckp "Mana bole mengandung...tu pakai sluar jeans lagi". Aku plak pikir, "apesal plak tak bole...kan da kiss-kiss tu". Skarang ni bile tringat balik, baru la aku paham ape maksud akak aku tu...Hee korang paham tak?

Dah akak aku tu pon, takkan la nak tunjuk scene tu btol-btol kat tv kot... :D

Ok ni suma kisah masa blom akil baligh..hehe. Lepas da masuk umo 20, aku tak ingat mane-mane insiden yang membodohkan pernah berlaku. So rasanya memang tak pernah berlaku lagi. Heh hehh...yeke?

5 comments:

  1. memang kelakar kalau teringat balik kenangan muda-muda..masa blur2 ayam gitu ;P

    latest entry : application facebook umpama susuk (khurafat)

    ReplyDelete
  2. hikhik....saya ada dua benda bodoh yang saya buat di awal umur 20 an yang rasanya sampai arini rasa hampeh kalau teringat semula...hukhuk

    ReplyDelete
  3. haha takpe.. benda camtu ar boleh mengajar kita jadi pandai skit..

    ReplyDelete
  4. @Nur Areefah, memang klakar ek..haha. kalo nk cerita sume, da bole buat buku kot :P

    @Sitisifir10, cerciter cerciter :D

    @Bro Fit, btol gak tu. hee~

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails