Free counter and web stats

Thursday, June 3, 2010

Mari Minum Susu!

This is so ‘too late’ entry.

Do you know that 1st June is World’s Milk Day?
I just got to know about it while doing my ‘daily routine activity’ – window-blogging. And it seems everybody’s talking about it. (everybody ke?) The point is, aku tak tau pon. (ye. aku memang duduk bawah tempurung). Tapi bila tengok tv pon, aku tak prasan ada iklan pasal ni. Ada ke?

So how do we celebrate Milk day?

You: Wei, it’s over la. 2 days already.
Me: I know la…just to ask how did we they celebrate it. And how are we going to celebrate it next year?

And why does this World’s Milk Day exist?

Ofkoss!
Semestinya untuk mengajak dan mengajar semua orang untuk selalu minum susu. Susu kan sumber makanan yang kaya dengan nutrien, vitamin A, B, (CDEFG to Z), ada kalsium, protein, karbohidrat, ah pendek kata mengandungi sumber-sumber yang baik untuk tubuh badan kita. (Panjang kata apa?)

Kajian mendapati, pengambilan susu di kalangan rakyat Malaysia masih berada di tahap yang rendah dimana purata hanya segelas susu seminggu. Ini adalah amat rendah sebanyak 70% berbanding penduduk di Barat.

Disebabkan ini, Dutch Lady Malaysia telah mewujudkan kempen “Spread the Goodness of Milk” untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang kebaikan susu.




Ok, that’s some info from the website.

And for your info too, last Sunday, Dutch Lady has invited 2,500 Malaysian to Pavilion KL for the attempt of creating Malaysia Book of Records for ‘Most Number of People drinking Milk at the same time’. And amazingly, more than 3,000 has participated. Bottoms up!

Iklan jap: “Saya suka minum susu.”

Tapi aku sbenanye lebih suka minum susu coklat. Kalo kat umah, minum milo. Stok terkini, horlicks. Kalo kat luar, slalu beli air susu coklat kotak tu.
Memang jarang sangat minum air susu tulen.

Skang dalam perancangan nak beli Anlene. (Tapi tetap nak beli yang perisa coklat tu. Hehe).
Dalam umur yang nak dekat-dekat 30 ni, (ngeh~) aku da mula rasa sakit-sakit tulang. uhuu~



Bila aku browse kat internet, ada bermacam cara dorang sambut Hari Susu ni. Dengan buat konsert, sambil buat kutipan amal, mengedar susu kat tempat-tempat awam. Macam-macam program, macam-macam kempen. Menariknya, ada kempen tangkap gamba ‘Milk mustache‘ ramai-ramai di tempat keje. Mesti kelakar kan kalo kita satu ofis minum susu pastu tangkap gamba ngan mulut comot camtu. Sure happening!

Kenapa takde pon orang datang hantar susu kat ofis atau kat umah?

Kalau ingat lagi, masa budak-budak dulu selalu ada van milo datang sekolah kan? Time tu bestnya rasa. Sampaikan nak beratur banyak kali sebab nak dapatkan secawan kecik milo itu. Yummy~ I love susu campur coklat.

Apa? Tak suka minum susu? Sedar tak, apa bende pertama yang ko telan bila lahir dulu? So belajar la minum susu semula ye.

Marilah minum susu and let’s continue drinking it.
Motto: “Hari-hari mau susu”.




Wah entry kali ni bahasa rojak ye.

3 comments:

  1. Yes..susu campur coklat memang best! nyam nyam nyam...

    ReplyDelete
  2. dah tua2 bangka ni elok minum susu anlene hehehe

    ReplyDelete
  3. oit...kita blom bangka lagi la. ngeh~

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails